Ngomoco közösségi játékok

400 millió dollárért fejlesztenek játékot az iPhone-ra

Összesen 400 millió dollárt (78 milliárd forintot) fizet a DeNa japán cég az amerikai Ngmocóért, amely iPhone-okostelefonon játszható közösségi játékokat fejleszt ki.

2010.10.13 13:17MTI

Az ár nagysága jelzi, mekkora lehetőséget sejtet az üzletág, és milyen elvárásokkal kell szembenéznie. A DeNa kedden jelentette be, hogy először 300 millió dollárt oszt szét a Ngmoco résztulajdonosai és munkatársai között. A további száz millió dollár kifizetését 2011 végéig meghatározott célok eléréséhez köti.

A DeNa az úgynevezett közösségi játékokra specializálódott, azaz a közösségi oldalakon, például a Facebookon játszható játékokra. Az egyik legismertebb a Zynga amerikai cég Farmville nevű mezőgazdasági szimulációs játéka. A 400 millió dolláros vételár azért is tűnik hatalmas összegnek, mivel a legtöbb Ngmoco-játék ingyenesen, vagy 0,99 dolláros (195 forintos) áron játszható. E játékokat eddig 60 milliószor töltötték le a vállalatfelvásárlásról szóló bejelentés szerint. Világelső akar lenni konszernjével a mobiltelefonos játékok piacán a New York Timesnak nyilatkozó Tomoko Namba, a DeNa főnöke és alapítója.

A lap idézte a Screen Digest piackutató cég becsléseit is, amelyek szerint a közösségi játékok 2014-re várhatóan 1,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le - szemben a 2009-es 640 millió dollárral. A Ngomoco eladásával a legjobb üzletet a Kleiner Perkins befektetési cég köti, amely 25 százalékos résztulajdonosként akár 100 millió dollárt is kaphat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.