A sikertörténetnek nincsen még vége

Boldog 2. szülinapot, Google Chrome!

Két év telt el azóta, hogy a Google útjára indította Chrome nevű böngészőjét.

2010.09.03 09:27ma.hu

A 2008 óta eltelt időszak tudás, teljesítmény és szolgáltatások tekintetében nagy változásokat, számtalan fejlesztést tartogatott. Újabb előrelépésként a Google elérhetővé tette a Google Chrome legújabb, 6-os verziójának stabil változatát. 2008 augusztusa óta számtalan fordulat következett be.

Akkoriban még nem volt elengedhetetlen képesség a HTML5 támogatása, és a sandbox-szal ellátott, több folyamatot menedzselő böngésző még csupán kutatási projekt volt, ahogy a sebesség is jócskán alulmaradt a mostanihoz képest. A Google Chrome első, béta verziójának bevezetése óta a Google már elkészítette a böngésző Mac-re és Linux-ra optimalizált változatát, és folytatja annak fejlesztését, hogy mindhárom platform számára még gyorsabb, egyszerűbb, és biztonságosabb megoldást nyújtson. Azóta újdonságok egész sorát vezette be, mint a méginkább testreszabható „Új lapot“, a különböző témákat, a side-by-side nézetet, a jelszó menedzsert, a még jobb adatvédelmi beállításokat, a beépített Adobe Flash Player-t, az Autofill opciót, az automata fordítást, a HTML5 kompatibilitást vagy a számos beállítás – így többek között a könyvjelzők, témák, bővítmények és preferenciák – szinkronizálhatóságát.

Ezen kívül jelenleg több mint 6000 bővítmény áll a felhasználók rendelkezésére a Google galériájában, a felhasználói élmény fokozása érdekében.

A vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy az internethasználatot még biztonságosabbá tegye. A Chrome Biztonságos Böngészés technológiája egy olyan figyelmeztető rendszert takar, mely jelez ha fertőzött, kártékony vagy adathalász oldalt akar meglátogatni a felhasználó, míg a Chrome automatikus frissítés mechanizmusa abban segít, hogy a böngésző mindig naprakész legyen a legújabb biztonsági frissítéseket illetően. A „sandbox“ pedig egy további réteget képez a védelmi folyamatban, és segít megelőzni, hogy esetleges kártékony weboldalak megfertőzzék a felhasználó számítógépét.

A Google az évforduló alkalmából elérhetővé tette a Chrome legújabb stabil verzióját, mely még gyorsabb és zökkenőmentesebb internetezést biztosít. Ez a változat immár háromszor gyorsabb JavaScript motorral rendelkezik, mint a két évvel ezelőtti. Azért, hogy a böngésző kezelhetőségét tovább javítsák, az amúgy is minimalista felületet még egyszerűbbé tették.

A Chrome két menüjét egyesítették, felülvizsgálták a gombok helyét, színsémáját szemkímélőbbé, az URL-ek és az Omnibox kezelését pedig rendezettebbé a tették.

A legújabb Chrome-ot csupán a néhány hónappal ezelőtti változattal összehasonlítva is látható, hogy a Chrome 6 mennyivel többet tartogat a felhasználók számára.

Az eltelt időszakban a vállalat szokásához híven a böngésző további gyorsításán dolgozott, és jelenleg is a következő nagy dobáson munkálkodik: a JavaScript sebességét és a grafikai teljesítmény növelésének hardveres gyorsítását fejleszti.

Emellett a Chrome Web Store segítségével egyszerűbbé teszi új alkalmazások felkutatását, valamint a jövőben felgyorsítja az újabb változatok kiadását, eljuttatva ezzel a legújabb fejlesztéseket minden felhasználóhoz. A Chrome 6 új, stabil verziója letölthető a google.hu/chrome oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.