HP: tehéntrágyából energia

A HP Labs tehéntrágyából nyert energiával táplált adatközpontot tervez

A kutatás szerint fenntartható IT-ökoszisztémát lehet kialakítani a tehenészetek szervesanyag-hulladékának felhasználásával.

2010.05.24 19:55ma.hu

A HP bemutatta központi kutatási szervezete, a HP Labs új kutatási projektjét, amelyben tehéntrágya és az adatközpontokban keletkező hő felhasználásával gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható létesítményeket hoznak létre.

Az Arizona állambeli Phoenixben, az ASME nemzetközi energia-fenntarthatósági konferencián ma előadott kutatási beszámolójukban a HP kutatói elmagyarázták, hogyan lehet egy 10 ezres állományú tehenészetben megtermelni egy közepes méretű adatközpont 1 megawattos energiaigényét úgy, hogy még marad is energia a farm egyéb szükségleteinek támogatására.

A folyamat során az adatközpontban keletkező hőt a szerves hulladék anaerob feldolgozási hatékonyságának növelésére használják fel. Eközben metán szabadul fel, amely elégetve megtermeli az adatközpont működéséhez szükséges energiát.

Ez a szimbiotikus kapcsolat a tehenészetek hulladékproblémáit és a modern adatközpontok energiaigényét egyaránt fenntartható módon kezeli.

Főbb tudnivalók

Bár a tehenészetek és az adatközpontok között nem kézenfekvő az együttműködés, a HP Labs bemutatta, hogy a kétféle létesítmény szükségleteinek és kihívásainak összehangolásával és a ma elérhető technológiákkal fenntartható életciklus-folyamat alakítható ki.

— Egy tehén naponta átlagosan 55 kg, évente pedig mintegy 20 tonna trágyát termel – ez utóbbi érték kb. négy felnőtt elefánt súlyával egyenlő.

— Egy tehén napi trágyájával 3 kWh elektromos energia termelhető, ami három amerikai háztartás tévézéssel elfogyasztott napi árammennyiségének felel meg.(1)

— Egy tízezres állományú tehenészet kb. 200 000 tonna trágyát termel évente. A metánból anaerob feldolgozás útján kinyert energia mintegy 70 százaléka az adatközpont hűtésére és fűtésére lenne használható, ami csökkentené a létesítmény erőforrásigényét.

— A feldolgozatlan állati trágyából felszabaduló mérgező anyagok károsítják a környezetet, szennyezhetik a talajvizet és a levegőt.

— A környezet kímélése mellett a trágya energiatermelésre történő felhasználása pénzügyi előnyökkel is jár az állattenyésztőkre nézve. A HP becslése szerint a rendszer kiépítésével járó költség a használatba vételt követő két éven belül megtérül.

Ezt követően az állattenyésztő mintegy 2 millió dollár árbevételhez juthat évente a trágyával megtermelt energia adatközpontok felé történő értékesítéséből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.