Megerőszakolták az iPhone-t

Android került az Apple telefonjára

A magát iPhone Dev Teamnek nevező csoport nemrég mozgóképes bemutatót tett közzé a két, egymással rivalizáló vállalat termékeinek összeházasításáról.

2010.04.25 09:40terminal.hu

Eszerint képesek voltak a Google-féle Android operációs rendszert az Apple mobiltelefonján életre kelteni. Nem csak, hogy bootolni tudott a kis eszköz, hanem egészen sok feladatra képes. A demonstráció szerint működik rajta a böngészés, az SMS-fogadás, telefonhívások fogadása és a zenelejátszás is.

Dual-boot konfigurációban üzemel a meghackelt iPhone, azaz a telefon bekapcsolásakor eldönthető, hogy melyik operációs rendszer fusson. A hosszú fejlesztés ellenére még közel sem tökéletes a rendszer - a feladatot végrehajtók egyike úgy nyilatkozott, hogy egyelőre alfa állapotban van az Android-hack. A driver-kiterjesztések nem teljeskörű implementálása miatt enyhén bugos a rendszer, ráadásul eléggé lassú is.

A hackerek blogja szerint már 2008 óta dolgoztak azon, hogy linuxos operációs rendszert tudjanak bootolni az iPhone-on. Ez ugyan nem kevés idő, de az Apple közismert zárt hozzáállásáról: saját eszközeire saját operációs rendszereit telepíti, és ebből hosszú évek óta nem engedett Steve Jobs vállalata.

A bemutatón egy régebbi típusú iPhone-t lehet látni; a hackerek szerint azonban nem lesz nehéz a 3G-s változatra való átültetés sem. Ugyanakkor a 3GS modell hackelése keményebb dió, de a fejlesztők lelkesek, és reménykednek benne, hogy végre életre kelhetnek a Flash-es tartalmak az Apple készülékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.