Öt újdonság a Visual Studio 2010-től

Új megoldások szoftverfejlesztőknek a Microsofttól

A Microsoft pár napja jelentette be integrált szoftverfejlesztői környezetének legfrissebb verzióját, a Visual Studio 2010-et.

2010.04.17 10:50

Hazánkban a fejlesztők egy szakmai konferencia keretében közelebbről ismerkedhettek meg az újdonsággal, valamint a szintén megújult, a szoftverfejlesztői csoportmunkát támogató Team System 2010-zel és a felhőalapú operációs rendszerrel, a Windows Azure-ral is. 

A Millenáris parkban helyet kapó eseményen a fejlesztők részleteiben is megismerhették az új termékeket és technológiákat. A résztvevők által adott visszajelzésekből kitűnt, hogy a hazai fejlesztői közösséget elsősorban a tesztelés, a fejlesztői csoportmunka, a Windows Azure és a .NET 4.0 érdekli. 

  A Microsoft a bejelentéssel egyidőben megváltoztatta a termékek funkciókészletét is. Tette mindezt úgy, hogy az eddig csak a nagyobb fejlesztőcsapatok számára elérhető, fejlesztői csoportmunkát, verziókezelést, hibakezelést és munkatétel követést is nyújtó, korábban nettó 1 millió forintba kerülő Team Foundation Server mostantól a „Visual Studio with MSDN” verziót megvásárlók számára ingyenes lett.

  A Visual Studio 2010 számos újdonságot kínál a fejlesztőknek, amelyek mindegyike elérhető az Ultimate verzióban:

-  IntelliTrace

Segítségével a tesztelők kategorizálhatják a kijavításra váró programhibákat, sőt még egy pillanatképet is készíthetnek arról a környezetről, amelyben előfordulnak.

-  Architecture Explorer

Az alkalmazás  egészének vagy valamely apró részének minden részletre kiterjedő modellje készíthető el vele.

-  Új réteg diagramok

Segítségükkel meghatározható  egy alkalmazás logikai felépítése, valamint arra is képesek, hogy egyes kódrészleteket összevessenek az eredetileg elképzelt szerkezettel és megfeleltessenek annak.

-  Hatékonyabb tesztelés

Míg a Test Professional 2010 jelentősen felgyorsítja a tesztelési folyamatot és garantálja, hogy bármilyen hibajelenség reprodukálható legyen, addig a Fast Forward for Manual Testing képes egymás után rögzíteni a tesztelés lépéseit, amelyek aztán később visszajátszhatók és megállíthatók lesznek. Utóbbi tulajdonság különösen a regressziós tesztelés során bizonyulhat hasznosnak. A tesztelés folyamatát tovább egyszerűsíti az, hogy szabadon hozhatók létre teszttervek és -csomagok, illetve a tesztek a lehető leglogikusabb módon szervezhetők meg.

- Iteratív fejlesztési folyamat

A fejlesztők automatikusan generált jelentések segítségével követhetik figyelemmel a projekt alakulását, ezáltal időben értesülhetnek a potenciális veszélyekről.

  „A CASON DIWICON SimSim AMI rendszere a közüzemi ellátó rendszerek mérőóráiról – azaz például a vízóráról vagy a villanyóráról – távleolvasással begyűjti a fogyasztási adatokat, amelyekből számlázási adatokat, profilokat számol, továbbá mérleggel segíti az infrastruktúra hibáinak és a szabotázsoknak a felderítését. Egy ilyen, nagy területre kiterjedő rendszer esetében, mint a DIWICON SimSim AMI, az Azure felhőalapú technológiája jelentősen megkönnyíti és gazdaságosabbá teszi a világpiacra való kilépést és annak meghódítását.” – ismertette az újdonságot Szakács Szilárd, a CASON felhasználói élményért felelős mérnöke. A szakember az érdeklődőknek bemutatta azt is, hogyan alkalmazták a Visual Studio 2010-et,  a Windows Azure-t és a Silverlight-ot a DIWICON SimSim fejlesztése során.

  „Örülök, hogy hazánkban is nagy sikerrel debütált a Visual Studio 2010 és a Team System 2010. Ez a konferencia volt a Visual Studio termékcsalád megszületése óta szervezett legnagyobb hazai fejlesztői konferenciánk. Reméljük, hogy a 18 különböző előadás és a hamarosan elinduló ingyenes tanfolyamaink között mindenki megtalálja azokat a témákat, amelyek hatékonyan segítik őt munkája során.” – mondta Lippé Szabolcs, a Microsoft fejlesztőeszközökért felelős termékmenedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.