Nem lesz kecmec a túlfizetésekkel

Márciustól határt lehet szabni a mobilinternet-roaming költségeknek

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. júniusi rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet - hívja fel a figyelmet az NHH

2010.02.26 13:14MTI

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. júniusi rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet - hívja fel a figyelmet az NHH. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett összeghatár a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz a rendelet hatálybalépésekor megállapított árfolyamon számítva a mintegy bruttó 17.710 forintot. (A roaming rendelet hatályba lépésekor megállapított referencia árfolyam 283,26 forint/euró.)
 
A közlemény idézi Takács Pétert, a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjét, aki szerint ez a megoldás nagyban javítja a fogyasztók helyzetét és hozzájárul ahhoz, hogy ne legyenek sokkoló számlák, azaz a jövőben ne fordulhasson elő, hogy valaki egy néhány napos külföldi tartózkodás és átlagos internetezés után több 10, vagy esetleg 100 ezer forintos mobilinternet-roaming számlával szembesüljön.
 
Takács Péter ezért felhívja az Európai Unió tagállamaiba utazók figyelmét arra, hogy éljenek a lehetőséggel, kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását, egyben elvárja a szolgáltatóktól, hogy mielőbb, minél szélesebb körben tájékoztassák ügyfeleiket a lehetőségről, illetve annak igénybe vételi módjáról. A rendelet szerint a szolgáltatók a mobilinternet-roaming költségek felső határát nem csak összegben, hanem adatmennyiségben is kifejezhetik, feltéve, hogy az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról.
 
Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet az egyik felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb. A rendelet alapján ugyanis július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel, vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását.

Amennyiben az ügyfél forgalma túllépi a pénzben, vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket - hangsúlyozza az NHH közleményében. Abban az esetben, ha a barangolást végző ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását. 

Az NHH közleménye szerint 2010. november 1-jétől, amennyiben a barangolást végző ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó limit-funkciót igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz. 

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a más országokba utazóknak azt javasolja, hogy indulás előtt minden esetben érdeklődjenek a roaming, ezen belül a mobilinternet (adatroaming) tarifákról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.