Arcunkban a labda

3D TV: kocsmákban és focival debütál

A háromdimenziós technológia a mozivászon után szépen lassan a televíziós készülékeket is meghódítja magának.

2010.02.26 08:38MTI

Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon pontosan mikor veti majd meg a lábát a 3D-s televíziózás, így e téren egyelőre be kell érnünk például az Avatar 3D-s mozivetítéseivel. Az Egyesült Királyság azonban már jóval előrébb jár: a szigetországban már ezen a hétvégén elindul az első 3D televíziós csatorna.
 
Mivel a 3D képmegjelenítésre képes készülékek egyelőre még olyan ritkák, mint a fehér hollók, ezért az első brit 3D adások nem az otthonokat, hanem a pubokat veszik célba.
 
A hétvégén első körben egész pontosan kilenc pubban lesz nézhető háromdimenzióban a Premier Liga egyik rangos találkozója - köszönhetően a Sky televíziónak. A londoni, manchesteri, cardiffi és edinburghi helyszíneken élőben figyelemmel követhető Arsenal-Manchester United futballmérkőzésre vélhetően óriási tömegek lesznek kíváncsiak.
 
Áprilisban várhatóan már több száz pubban nézhetőek lesznek a 3D-s focimeccs közvetítések, az év második felében pedig kereskedelmi szolgáltatásként is elérhető lesz a Sky 3D. Idővel nem csak a focimeccsek, hanem teljes estés filmek, dokumentumfilmek és egyéb televíziós tartalmak is elérhetők lesznek 3D-ben.
 
Az új technológia lényege, hogy a történéseket egy helyett két kamerával rögzítik: az egyik a bal szemnek, a másik pedig a jobb szemnek szánt képet rögzíti. Negatívum, hogy a nézőnek egy speciális szemüveget kell viselnie a megfelelő hatás elérése érdekében, mely arról gondoskodik, hogy a bal, illetve jobb szem csak a neki szánt képeket lássa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.