Intelligens energiahatékonyság

Az új Intel Itanium 9300 processzor magasabbra teszi a lécet

Az Intel bemutatta az Itanium® processzorok 9300-as sorozatát, amelyet korábban Tukwila kódnéven ismertünk.

2010.02.22 09:24ma.hu

Az új processzor elődje teljesítményének több mint kétszeresét kínálja, javítja a skálázódást és fokozza az Itanium platform megbízhatóságát is, amelyet már így is a világ legnagyobb 100 vállalatából 80 használ üzleti kritikus alkalmazások kiszolgálására.                

Ahogyan a Gartner előrejelzése szerint az IT által feldolgozott adatok mennyisége 5 év alatt hét és félszeresére növekszik, a vállalatoknak egyre erősebb és skálázhatóbb rendszerekre van szükségük. A kétmilliárd tranzisztorból felépülő Itanium 9300 processzorvonal megfelel ezeknek az elvárásoknak a kétszeres magszámmal (négy a kettővel szemben), processzoronként nyolc utasításszál (a javított Intel Hyper-Threading technika révén), több gyorstárral, akár a rendszeren belüli chip összeköttetések sávszélességének nyolcszorosára emelkedésével, ötszörös memóriasávszélességgel, és hétszeres memóriakapacitással, szabványos DDR3 modulok segítségével.

A kritikus vállalati feladatok magas rendelkezésre állási képességeket is megkövetelnek minden alkotóelemtől. Az Itanium 9300 sorozat az architektúra világszínvonalú hibatűrő képességét tovább fokozza megbízhatósági, rendelkezésre állási és szervizelhetőségi jellemzőkkel, amelyek a processzorra, az Intel® QuickPath Interconnect technológiára és a memória-alrendszerre is kiterjednek.

A processzor fejlett hardveres hibaellenőrző architektúra (machine-check architecture) a hibák kezelését koordinálja a hardver, firmware és az operációs rendszer között, javítja a rendszer rendelkezésre állását az egyébként végzetes hibákból való helyreállítás révén.

Az Itanium 9300 sorozat az Intel virtualizációs technológiájának második generációját alkalmazza, hogy így növelje a teljesítmény és robosztusságot. Az Intel 7500 chipset közvetlenül képes I/O eszközöket egyes virtuális gépeknek dedikálni, javítva az elérhető hatékonyságot.

Üzleti kritikus számítástechnika a következő évtized számára

Az Intel Itanium 9300 sorozatra épülő rendszerek binárisan kompatibilisek lesznek a meglévő szoftverekkel, és jelentős teljesítménybeli ugrást képviselnek mindenféle további szoftveres optimalizáció nélkül is.

A Poulson kódnéven ismert következő generációs Itanium processzor egy fejlett többmagos architektúrát hoz majd magával, utasítás- és fonálszintű továbbfejlesztésekkel és új megbízhatósági jellemzőkkel.

A további, fejlesztés alatt álló Itanium processzorokat foglalat és bináris kompatibilitással tervezik a 9300-as sorozatra épülő szerverekkel és szoftverekkel. A cél, hogy a teljesítményt és kapacitásokat az egyes hardverek cseréjével lehessen növelni a szoftver újrafordításának szükségessége nélkül, így az ügyfelek folytathatják üzleti kritikus számítástechnikai rendszereik bővítéseit.

Az Intel Xeonnal közös elemek

Az Itanium 9300 processzorsorozat és a Nehalem EX kódnéven ismert Intel Xeon processzorok számos platformelemen osztoznak, beleértve a QuickPath összeköttetéseket, az Intel Scalable Memory Interconnectet, és az Intel 7500 Scalable Memory Buffert (hogy ki lehessen használni az iparilag szabványos DDR3 adta előnyöket), és az I/O hubot, amely a 7500-as chipset.

Intelligens energiahatékonyság


Az órajelek és tápfeszültségek dinamikus optimalizálása lehetővé teszi, hogy csökkenjen a fogyasztás, mikor a terhelés alacsony, és maximalizálható legyen a teljesítmény, ha szükséges. Az úgynevezett ’Demand-based switching’, amely az Intel mobilprocesszorokban régóta ismert SpeedStephez hasonlatos, csökkenti az órajelet, ha alacsony a kihasználtság, míg az Intel Turbo Boost képes akár a gyári érték fölé is pörgetni a processzormagot, ha sebességre van szükség, de a fogyasztás nem érte még el a plafont.

Az Intel Itanium 9300 processzorok ára nettó 946 és 3838 dollár közé esik ezerdarabos rendelés esetén. Az első szerverek szállításai várhatóan 90 napon belül megindulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.