IT-csapat vigyáz Amerika elnökére

Kiberbiztonságot az elnöknek!

Egy szakértői csoport informatikai biztonsági ajánlásokat dolgoz ki a következő amerikai elnök számára. A negyven neves volt vagy aktív kormányzati kiberbiztonsági szakemberből alakult testület elnevezése: A 44. Elnök Kiberbizottsága (Cyber Commission for the 44th President).

2008.02.22 09:06ma.hu

Terveiket először tavaly ősszel tették közzé, majd nemrég a washingtoni Black Hat biztonsági konferencián részletesebben is körvonalazták - tájékoztat az InformationWeek cikkére hivatkozva a Virusbuster hírlevele.

Jóllehet a bizottság valamennyi, még küzdelemben álló amerikai elnökjelölttel tart fenn valamilyen laza, informális kapcsolatot, a tagok elismerik: nem remélik, hogy az új elnök minden ajánlásukat követni fogja majd. Munkájukat kilenc hónaposra tervezték, s pár héttel ezelőtt láttak hozzá az ajánlások kidolgozásához.

Egyelőre még egy javaslat sem készült el, annyit azonban már most is tudni: melyek azok a kulcskérdések, amelyekkel a bizottság foglalkozni kíván. Így például átláthatóbbá akarják tenni a szövetségi informatikai biztonsági szervezet vezetési struktúráját és szabályozását. A tagok hozzáteszik: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamiféle kiberbiztonsági szuperfőnöki pozíciót hoznának létre. Egységesíteni szeretnék a szövetségi kormányszervek technológia-beszerzési eljárásait, s egyértelmű kutatási és fejlesztési prioritásokat kívánnak meghatározni.

Statisztikák szerint az amerikai szövetségi kormány rendszerei ellen tavaly 158 százalékkal több sikeres behatolást követtek el, mint egy évvel korábban. Egy FBI tanulmány szerzői pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a világon 108 ország folytat valamilyenfajta informatikai kémtevékenységet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.