1,3 méter és 55 kiló

Takarít, mos, kezeli a mikrót a robot-szobalány

Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul a dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány.

2010.01.18 19:08MTI

A Mahru-Z fantázianevű, emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és hat ujjal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat - számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média.

"Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a vizuális képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat és felismeri, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja azokat" - mondta el a Korea Times című lapnak adott interjújában, Ju Bam Dzse, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője. "Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel" - tette hozzá a szakember.

Az intézménynek két évébe tellett a soha el nem fáradó szobalány kifejlesztése, amely 1,3 méter magas, a súlya pedig 55 kilogramm. Az új robot képes együttműködni a még kerekeken guruló korábbi változatával, a Mahru-M-mel, mivel mindkettőjük könnyen irányítható egy távoli számítógépről. Az emberi mozdulatok utánzásában a jelenleg legfejlettebbnek számító Mahru-Z amellett, hogy felismeri az elvégezendő aprófeladatokat, a kutatók elmondása szerint még arra is képes, hogy olyan feltételek között dolgozzon, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára. Ám mindezek ellenére a robot kereskedelmi forgalomba kerülése még meglehetősen messze van.

A tudományos intézet évente nagyjából 3,5 millió dollárt (652 millió forint) költ a robot kutatásra. 2006 óta pedig némi állami támogatást is kapnak a munkájukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.