1200 weboldal csöndesedett be

Lecsapott a rendőrség - bezáratták a webshopokat

A hatóságok több mint 1200 weboldal működését szüntették be.

2009.12.06 18:08MTI

Az Egyesült Királyság történetének legnagyobb rendőrségi akciójára kerül sor akkor, amikor egész konkrétan 1219 online kereskedés működését tette lehetetlenné a hatóság.

Ezek a weboldalak általában márkás cipőket, ruhaneműket és ékszereket hirdettek, a rajtuk keresztül vásárló felhasználók azonban vagy semmit sem kaptak a pénzükért, vagy ha kaptak valamit, az garantáltan hamisítvány volt. Ezenkívül többek közt olyan esetek is előfordultak, hogy az online bűnőzök ellopták a vásárlók hitelkártya adatait, a későbbiekben pedig visszaéltek azokkal. Az előzetes becslések szerint az okozott kár mértéke több millió fontos nagyságrendre tehető, az elkövetőek pedig a legtöbb esetben ázsiai bűnbandák tagjai voltak. A cyber csalásnak és lopásnak mostantól azonban vége (legalábbis ebben a formájában), ugyanis a hatóságok felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyságbeli domain ügyintéző szervezettel, mely azonnal megszüntette az érintett weboldalak elérhetőségeit.

A rendőrség képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a bűnözők mindent megtettek annak érdekében, hogy az online boltok komoly vállalkozásnak és eredeti termékek forgalmazásával foglalkozó cégnek látszódjanak az internetet böngésző gyanútlan felhasználók számára.

A feltüntetett cégadatok azonban természetesen falsok voltak, az eladók hamis e-mail címek mögé bújtak, és a legtöbb esetben lehetetlen volt lenyomozni őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.