Meghalok, ha nem kapok bitet

A fiatalok nem tudnak az internet nélkül élni

Egy felmérés során a 16 és 24 év közöttiek hetvenöt százaléka nyilatkozott úgy, hogy elképzelhetetlennek tartaná az életet internet nélkül.

2009.10.14 15:45ictpress

A 16 és 24 év közötti angol fiatalok elképzelhetetlennek tartják az életet internet nélkül, derül ki egy közelmúltban publikált, a világhálónak a fiatalokra gyakorolt hatását elemző felmérésből.

A vizsgálatban résztvevőknek a 76 százaléka azt mondta , hogy biztonságos helynek tartja a netet, annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani különböző fajta adathalász-támadásokról, a megkérdezettek a harmada pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tartja szükségesnek, hogy a problémáiról személyesen beszélgessen, mert általában elegendő információt talál a megoldásukhoz a neten. Michael Hulme a Lancesteri Egyetem professzora és a kutatás szerzője szerint a 16 és 24 év közötti korosztály világképének a szerves részét képezi az internet, melyet a fiatalok nem egy a fizikai világtól elszigetelt, távoli helynek tartanak.

"Azt hiszem, hogy a húszévesek és a náluk is fiatalabbak teljes mértékben értik az internetet működését, hiszen együtt nőttek fel vele. A gyerekek legnagyobb problémája a világhálóval, nem az, hogy ott veszélyek leselkednek rájuk, hanem az, hogy a szüleik nem értik, hogy mit csinálnak. A szülőknek és a középkorúaknak többet kellene foglalkozniuk az internet megismerésével"- nyilatkozta a BBC-nek a kutatás kapcsán Graham Jones az Open University pszichológusa. Jones értékelésével a kutatást publikáló, a fiataloknak az internet használatával kapcsolatos tanácsokat nyújtó YouthNet vezetője, Fiona Dawes is egyetért.


"Rendkívül fontos lenne, hogy a szülők megértsék a világháló működését, és a veszélyeit, hogy hasznos tanácsokat tudjanak adni az internetező gyerekeknek. Erre most talán még nagyobb szüksége lenne a fiataloknak, mint bármikor korábban"- mondta el Dawes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.