Az adathalászok bosszúja

Harmincezernél is több email postafiók jelszavát tették közzé a neten

Több mint harmincezer postafiók tulajdonosainak a jelszavait és a felhasználóneveit tartalmazó listákat tettek közzé a neten. Az adathalászok áldozatai a legnagyobb email szolgáltatók ügyfelei közül kerültek ki.

2009.10.07 13:56ictpress

Csütörtökön Hotmail postafiókok tulajdonosainak a jelszavait és a felhasználóneveit töltötték fel egy Pastbin nevű, főként fejlesztők által látogatott honlapra. A listán több mint tízezer Hotmail felhasználó adatai szerepeltek és szakértők szerint a közölt jelszavak hitelesek voltak.

Tegnap egy újabb, húszezer email postafiók jelszavait tartalmazó listát fedeztek fel a világhálón. Ezen a Gmail, a Yahoo és az AOL ügyfeleinek az adatai is szerepelnek, és bár a jelszavak egy része régóta nem használt, vagy nem működő postafiókokhoz tartozik, jelentős része gyakran látogatott postafiókokhoz ad hozzáférést. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a két listát egy vagy több bűnözői csoport állította -e össze. A jelszavakat valószínűleg a postafiókok tulajdonosaitól szerezték meg a hackerek.

A Google szerint a számítógépes bűnözők kevesebb, mint ötszáz Gmail postafiók adataihoz jutottak hozzá. Ezeknek postafiókoknak a tulajdonosait jelszóváltásra kérte a keresőjéről ismert cég. Az amerikai vállalat egy harmadik listát is felfedezett, de egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy hány postafiók tulajdonos adatai szerepelnek rajta.

A Microsoft szerint az adathalászat az összes nagy technológiai céget érintő problémává vált. "Azt tanácsoljuk az ügyfeleinknek, hogy rendkívül óvatosan járjanak el, amikor nem kért linkeket vagy csatolt fájlokat küldenek nekik a barátaik vagy ismeretlenek"- mondta el a cég szóvivője a BBC-nek. A Yahoo szóvivője a jelszavaik megváltoztatását tanácsolta az emailezőknek.

Hasonló tanácsot adott Carole Theriault a Sophos biztonsági cég munkatársa is. "Az emberek negyven százaléka ugyanazt a jelszót használja több postafiókhoz vagy honlaphoz is és ez rengeteg lehetőséget biztosít a jelszavakat megszerző számítógépes bűnözőknek. A feltört postafiókok tulajdonosainak személyes és banki adataihoz is hozzáférhetnek. Az adathalász támadások nagyon kifinomultak manapság. A hackerek jól ismert cégek oldalaihoz hasonló honlapokat hoznak létre, hogy megtévesszék és a jelszavaik kiadására bírják rá az embereket" - mondta el Theriault.

A számítógépes biztonsággal foglalkozó cég munkatársa szerint a listák megjelenése az interneten felhívhatja a nagy email szolgáltatók figyelmét arra, hogy mennyire fontos lehet az ügyfeleik megfelelő tájékoztatása a rájuk leselkedő veszélyekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.