Több új munkahely kell az IT szektorban

Magyarország továbbra is 28. a globális IT iparági versenyképességi listán

Magyarország a világon 28. a 2009. évi IT iparági versenyképességi index szerint, amelyen az elérhető 100 pontból 46,1 pontot szerzett.

2009.09.18 15:06HENT

Bármilyen előrelépés eléréséhez Magyarországon erősíteni kell a szellemi tulajdon védelmét, az IT szektorban több új munkahelyet kell teremteni, valamint általában az IT iparágat erőteljesebben kellene támogatni - derül ki a Business Software Alliance (BSA) sajtóközleményéből. A tanulmány, amelyet harmadik éve készít el az Economist Intelligence Unit, 66 ország, köztük Magyarország információs technológiai iparági környezetét méri fel és veti egybe, annak érdekében, hogy meghatározza, milyen mértékben segítik elő az IT szektor versenyképességét.

A tanulmány szerint Magyarország a legjobb eredményt az általános üzleti környezet (24. hely) és az emberi tőke fejlődése terén (23. hely) érte el. Az egyes mutatószámokat tekintve Magyarország külföldi befektetési politikája (az általános gazdasági környezeti index része) érte el a legjobb eredményt és 7 helyet ugrott előre ezen a listán. Másrészt azonban a jogi környezet megítélése 6 hellyel visszaesett, elsődlegesen a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi problémák és érvényesítésének következetlenségei miatt. A régió első öt országa a helyezések szerint egyébként a következő: Észtország (23.), a Cseh Köztársaság (26.), Magyarország (28.), Szlovénia (29.) és Litvánia (31.).

Az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatási igazgatója, Denis McCauley szerint az IT szektor a gazdasági krízist viszonylag jól vészelte át, de - mint mondta - a stabilitás megőrzése érdekében a versenyképességet hosszú távon biztosító tényezőkre kell koncentrálni. Ezen tényezők egyike a szellemi tulajdont védő erős jogrendszer kialakítása.

Az Economist Intelligence Unit kutatásának eredményei szerint a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok a fejlődő piacokon javulnak ugyan, de még mindig számos előrelépésre van szükség. A tanulmány elkészítését támogató BSA szakértői szerint a szellemi tulajdon védelme továbbra is alapvető jelentőségű az IT iparág versenyképessége szempontjából, ugyanakkor viszonylag költséghatékony módja is a gazdasági fejlődés hosszú távú előmozdításának.

Kulcsfontosságú azonban, hogy nemcsak a megfelelő jogi környezetet kell létrehozni, hanem ezzel együtt mindenkit arra kell késztetni, illetve kényszeríteni, hogy betartsa az üzleti gyakorlatnak megfelelő jogszabályokat. "A mai gazdasági feltételek között egy erős technológiai szektor támogatása fontosabb, mint valaha" - nyilatkozta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

"A technológia előmozdítja a gazdaság talpraállását, és hosszú távú gazdasági fejlődést hoz létre. Amennyiben szem előtt tartjuk, hogy az IT iparágban minden új munkahely számos további munkahelyet eredményez, látjuk, hogy megérné erőteljesebben támogatni Magyarországon az IT iparág fejlődését".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.