Hamis vírusirtó szoftverek lepték el a netet

Swayze halálából is hasznot húznak a számítógépes bűnözők

Hamis vírusirtó szoftvereket kínáló honlapokra mutató linkeket is találhatnak azok, akik az elhunyt színész halálával kapcsolatos híreket keresnek a neten.

2009.09.16 18:18ma.hu

A Patrick Swayze halálával kapcsolatos híreket keresők, olyan honlapokra mutató linkeket is találhatnak a Google oldalán, melyek hamis vírusirtó szoftvereket kínálnak. Ha valaki egy ilyen honlapra téved, egy figyelmeztetést fog látni, a számítógépén található vírusokról, melyeket egy biztonsági szoftver megvásárlásával tud eltávolítani. Gyakran az oldal még egy víruskeresést és elvégez a látogatóinak a gépén, mielőtt megállapítja, hogy a merevlemezen számtalan kártékony program található.

A honlapok nem létező veszélyekre figyelmeztetik a látogatóikat. A fenyegetések célja az, hogy rábírja az internetőzeket, arra hogy megrendeljék a számítógépes bűnözők vírusirtó szoftvereit. Ezek a programok nem működnek, a telepítésük azonban valós veszélyt jelent a számítógépekre.

"Gyakran fordul elő, hogy a nem működő szoftverektől bevételt remélő bűnözők, olyan oldalakt hoznak létre, melyeket a kulcsszavaik alapján, a Google előre sorol a találati listájában. Mivel azonban az újonnan bejegyzett domainek gyanúsnak tűnhetnek, sokszor régóta működő honlapokat törnek fel, és pakolnak tele kulcsszavakkal és kártékony programokkal. Ezek az oldalak a legtöbbször csak a Google honlapjáról érkezett látogatóikat irányítják a működésképtelen vírusirtókat forgalmazó honlapok felé, hogy a változások ne tűnjenek fel az üzemeltetőiknek"- mondta el a számítógépes bűnözők legújabb módszereiről Graham Cluley a Sophos munkatársa a Register-nek.

A nagy figyelmet keltő eseményeket a számítógépes bűnözők évek óta megpróbálják kihasználni. A Katrina hurrikán pusztítása, a 2005-ös londoni öngyilkos merényletek és az ázsiai szökőár után például a tragédiákkal kapcsolatos, trójai vírust tartalmazó üzenetek lepték el a világhálót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.