Belepusztulnak, ha nem leshetik meg

Tíz perc Facebook szünetet adnának az irodai dolgozóknak

Az angol cégek meghatároznák, hogy mennyi időt tölthetnek az alkalmazottaik a közösségi oldal használatával munka közben.

2009.12.11 15:10ictpress

Brit cégek maximálnák az időt, amit az alkalmazottaik a közösségi oldalakon tölthetnek. A szabályzás ötlete egy tanulmány megjelenése után vetődött fel, melynek szerzői szerint rossz hatással van Anglia gazdaságára a Facebook. Giles Ridgeway egy munkajoggal foglalkozó tanácsadó szervezet az Employment Law Advisory Services munkatársa szerint a Facebook egy átok a munkaadók számára.

"Sok, az ügyfeleink közé tartozó cég vezetője úgy gondolja, hogy az alkalmazottai nem végzik megfelelően a munkájukat, mert túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon. Van, aki azt mondta, hogy a Facebook a dohányzáshoz hasonlító függést alakít ki"- mondta el Ridgeway a Telegraph-nak. Portsmouth önkormányzata néhány napja megtiltotta a dolgozóinak a Facebook használatát, miután kiderült, hogy a város közel ötezer alkalmazottja kétszázötvenezerszer jelentkezett be a közösségi oldalra egy hónap alatt.

Az önkormányzat példáját a munkajoggal foglalkozó szakértő szerint számos más cég is követni fogja, és szigorú szabályokkal korlátozzák majd az irodai dolgozók online kapcsolattartását. "Régebben az alkalmazottak a teafőző közelében gyűltek össze és egymással beszélgettek, ha szünetet akartak tartani a munkában. Ma az íróasztaluk mögött ülve beszélgetnek a barátaikkal a világ másik felén. A közösségi oldalak használatának rossz hatása van a munkára, a cégeknek pedig joguk van felmondani azoknak az alkalmazottaiknak, akik nem végzik el megfelelően a rájuk bízott munkát"- állítja Ridgeway. A közösségi oldalak munkahelyi használatát vizsgáló kutatások egy részének az eredményei nem támasztják alá a szigorú szabályozás híveinek az érveit.

A Melbourne-i Egyetem kutatói néhány hónapja háromszáz alkalmazott munkahelyi teljesítményét hasonlították össze és arra jutottak, hogy kilenc százalékkal eredményesebben dolgoznak azok, akik kikapcsolódásra is használhatják az internetet a munkahelyükön, mint azok, akik ezt nem tehetik meg.

"A rövid és a munkafolyamatot nem megszakító szünetek, ami alatt az alkalmazottak például megnézhetik, hogy mit írnak a kedvenc honlapjukon, javítják a koncentrációt."
- nyilatkozta Brent Coker, a tanulmány egyik szerzője az angol lapnak. Coker szerint sok vállalat teljesen feleslegesen költ milliókat arra, hogy meggátolja a dolgozóit a közösségi oldalak meglátogatásában, vagy az online vásárlásban a munkaidejükben, mivel a nem munkával kapcsolatos internetezés, nem feltétlenül rontja a dolgozók teljesítményét.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.