Van precedens

A Looser volt a kedvence: többszázezer dollárt fizethet 30 szám letöltéséért!

Egy bíróság 675 ezer dollárra büntette Joel Tenenbaum-ot, a Bostoni Egyetem diákját, aki a tárgyalásán bevallotta harminc szám letöltését és megosztását. Az Egyesült Államokban idáig csupán egy hasonló perben születet ítélet, melyben kétmillió dollár befizetésére köteleztek egy minneapolisi nőt 24 szám megszerzéséért.

2009.08.03 14:10ictpress

Bár Tanenbaum nem tartja igazságosnak az ítéletet, és felebezni fog ellene, annak örül, hogy legalább nem milliókra büntették. Amerikában minimum százötven és maximum harminc ezer dolláros büntetést lehet kiszabni a szerzői jogsértésekért, de ha bizonyítható, hogy a szabálysértést szándékosan követték el, a büntetés összege akár százötvenezer dollár is lehet.

A bíróság azért büntette dollárszázezrekre a bostoni diákot a Sony, a Warner és a Universal által indított perben, mert úgy látta, hogy a dalok letöltése és megosztása jelentős bevételkiesést okoz a kiadóknak.

A dalok jogainak a tulajdonosai újabban már nem szoktak ragaszkodni, az ennyire magas büntetéshez, a zenék letöltése miatt indított pereik során, és általában egy alacsonyabb összegben megegyeznek az alperesekkel, Tanenbaum pere azonban még kiadók taktikájának megváltozása előtt kezdődött el.

A súlyos büntetést kapó amerikai egyetemista még a Napster és a Kazaa idején kezdett letölteni számokat az internetről, és a zene és a technológia szeretete vette rá a fájlmegosztó oldalak kipróbálására. "Amikor hazamentem átnéztem azoknak a daloknak a listáját, amiknek a letöltéséért elítéltek és Beck Looser című száma volt a kedvencem közülük"- nyilatkozta Tanenbaum a BBC-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.