Szerdától olcsóbban telefonálhatunk

Csökkennek a roamingdíjak júliustól az Európai Unióban

Csökkennek a roamingdíjak, kötelező lesz a másodperc alapú számlázás holnaptól az Európai Unió tagországaiban.

2009.06.30 15:15Napi Gazdaság

Az Európai Parlament döntése értelmében július elsejétől a külföldről kezdeményezett hívások díja, a külföldről küldött üzenetek díja és az adat-roaming díjai is csökkennek - tájékoztat az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK)

A legfontosabb változások:

- SMS-szolgáltatás: A jelenlegi átlag nettó 0,28 euróról maximum nettó 0,11 euróra csökken a külföldről küldött SMS díja.

- Adat roaming (web böngészés, internetes tartalmak letöltése): 1 megabájt bármilyen adat letöltésének maximális ára 1 euró (jelenleg az átlag 1,68 euró).

- Mobiltelefonálás: A külföldről kezdeményezett hívások maximális nettó ára 0,43 euró a külföldön fogadott hívások díja 0,19 euró lesz (az árak ismét csökkennek 2010-ben és 2011-ben, lásd a lenti táblázatot)

- Másodperc alapú számlázás: A külföldről kezdeményezett hívásoknál kötelező lesz a másodperc alapú számlázás a 31 másodperctől. A külföldön fogadott hívásoknál pedig az első másodperctől.

- 2010 márciusáig kell bevezetniük a cégeknek a „számla sokk” elleni szabályt: eszerint a szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük, hogy a roaming szolgáltatás automatikusan megszűnjön, amikor a fogyasztó számlája elérte az 50 eurót, kivéve a fogyasztó ennél magasabb limitet határoz meg.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.