A YouTube az iráni tüntetések legfőbb médiuma

Brit szoftverrel "bombázzák" az iráni hivatalos weboldalakat

Egy 25 éves brit szoftverfejlesztő alkalmazásával próbálják Mahmúd Ahmadinezsád ellenfelei térdre kényszeríteni az iráni hivatalos honlapokat.

2009.06.17 18:28MTI

Ryan Kelly alkalmazását eredetileg az olyan honlapok automatikus frissítésére írta, mint az eBay vagy a különböző sportoldalak, ahol fontosak az aukciók figyelése, illetve a mérkőzések aktuális állása. A www.pagereboot.com oldal iránt az utóbbi időben Iránból is egyre többen érdeklődtek.

A programozónak küldött iráni levelekből kiderült, hogy a felhasználók az iráni kormányoldalak frissítésére használják, amellyel a szerverek túlterhelését és az információs portálok összeomlását szeretnék elérni. A webes alkalmazás iráni "sikeréről" egyelőre nem érkezett jelentés, a programozó oldala viszont a hirtelen népszerűség miatt egy időre elérhetetlenné vált.

Az anyagi támogatásoknak köszönhetően a weboldal már megnövelt kapacitással indult újra, Ryan Kelly szerint az oldalfrissítő addig marad, ameddig csak szükséges, vagy amíg még bírják a szerverek.

Továbbra is a YouTube az iráni tüntetések legfőbb médiuma

Továbbra is a YouTube az iráni ellenzéki tüntetésről készült videók legfőbb médiuma, jóllehet a videomegosztó portálhoz való hozzáférést a közel-keleti országban blokkolják. Az interneten látható rövid videók közül az a felvétel, amelyen egy iráni rohamrendőrt fognak közre a tüntetők, kedd estig több mint 300 ezer találatot kapott. A mobiltelefonokkal sietve készült videókon a rohamrendőrség és a választási csalások ellen tiltakozó tömeg összecsapásai láthatók, több összeállításban a tüntetés képeit a feltöltők kommentárjaival egészítették ki.

A felvételekhez küldött bejegyzések között számos, Muszavi híveit támogató üzenet olvasható, és a arra buzdítják a tüntetőket, hogy ne adják fel a reményt, illetve szabadságot követelnek az iráni népnek. A Google tulajdonában lévő videomegosztó mellett a Facebookhoz is nehézkes Iránból a hozzáférés, miután a közösségi portál az egyik legfontosabb forrása lett a választásokról szóló információknak.

Scott Rubin, a YouTube szóvivője elmondta, hogy szolgáltatásuk elvei szerint minden erőszakos eseményről küldött videót el kellene távolítaniuk, azonban a tüntetésekről készült felvételeket azok dokumentumértéke miatt továbbra is megpróbálják elérhetővé tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.