Két nagy biztonsági cég félrevezette az ügyfeleit

Megbüntette a világ két legjelentősebb vírusirtó szoftvereket készítő cégét a New York-i főügyész

A McAfee és a Symantec előzetes értesítés nélkül vonták le az éves szerződés meghosszabbításának a díját az előfizetőik számlájáról.

2009.06.16 07:20ictpress

"Az embereknek joguk van tudni, hogy miért fizetnek. A vállalatok a tudtukon kívül egy olyan összeg megfizetésére kényszerítették az előfizetőiket, melynek a levonásáról csak több hónap késéssel küldenek értesítést a bankok. Ezentúl, tisztességesebben kell majd viselkedniük a biztonsági cégeknek, amikor a díjszabásról tájékoztatják az ügyfeleiket." - olvasható a főügyész közleményében.
Andrew Cuomo egyaránt 375 ezer dollár megfizetésére kötelezte a Symantec és a McAfee biztonsági cégeket.

Az előfizetés automatikus meghosszabbítása a vírusirtó szoftverek frissítéseire bevett gyakorlat a biztonsági cégek körében, mivel a vállalatok szerint csak így garantálhatják az előfizetőik számítógépeinek a folyamatos biztonságát. Az ügyészség vizsgálata azonban kiderítette, hogy a meghosszabbítás költségéről nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a szoftvergyártók, mivel csak az előfizetői szerződés kisbetűs részében írtak ezekről a díjtételekről. A cégek ráadásul a díjak visszaigénylését is megnehezítették az ügyfeleik számára, ha le akarták mondani a szerződést.

Az ügyészségi vizsgálat hatására mindkét cég bejelentette, hogy változtatni fog a kifogásolt módszereken, és ha valaki lemondja az éves szerződését, akkor ezentúl a lemondást követő hatvan napon keresztül visszaigényelheti a szerződéshosszabbítás díját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.