Kibertérbunyók, bitpofonok: pixelre ütik egymást?

Számítógépes hadviselésre készül az Egyesült Államok

Két állami szervezet is alakul az Egyesült Államokban, melyek feladata az ország számítógépes hálózatainak a védelme, és a kibertérben vívott háborúkra való felkészülés lesz.

2009.05.30 18:10ictpress

Egy új parancsnokság létrehozását tervezi a Pentagon, melynek a feladata Amerika számítógépes hálózatainak a védelme lesz.

A tőzsde, a légi irányítás, az állami hivatalok és más kulcsfontosságú intézmények rendszereinek a biztonságosabbá tételén a katonai mellett egy civil szervezet is dolgozik majd. A katonai szervezetet megalapító parancsot a New York Times értesülései szerint az elkövetkező hetek során adja ki Barack Obama, a másik hivatalt pedig ennél is hamarabb létrehozzák majd. Az intézmények felállításáról azután döntött az amerikai kormányzat, hogy nyilvánosságra kerültek az állami biztonsági rendszerek működését átvilágító vizsgálatok eredményei.

Az Obama által néhány hónapja elrendelt vizsgálat többek között megállapította, hogy fél év alatt több mint százmillió dollárt fordított az Amerikai Védelmi Minisztérium a számítógépes rendszere elleni támadások elhárítására, és kárenyhítésre a sikeres betörések után. Ezen kívül kiderült az is, hogy orosz és kínai kémek, az elektromos hálózat megbénítására alkalmas szoftvereket telepítettek a rendszert irányító számítógépekre, és a támadások az alapvető infrastruktúra más elemeit, így például a vízellátást is fenyegették.

A Pentagon már hónapok óta dolgozik a számítógépes hadviseléssel kapcsolatos stratégiáján és az új parancsnokság létrehozásán, melynek megalapítását idáig a hatáskörökkel és a költségvetésével kapcsolatos viták hátráltatták. A parancsnokságot valószínűleg információk megszerzésére is felhasználhatja az amerikai kormányzat és szükség esetén számítógépes támadásokat is indíthat majd a szervezet.

"Nem kívánok a támadó hadműveletek részleteiről beszélni, de a háborúk ma már a kibertérben is zajlanak, és az amerikai haderőnek ezen a hadszíntéren is épp annyira eredményesen kell működnie, mint máshol, ezért fontos a képességeink fejlesztése."- nyilatkozta a Pentagon szóvivője Bryan Whitman az új parancsnokságról a New York Times-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.