720 pixel, HD, Wi-fi, érintőképernyő, OLED

A Microsoft új Zune készüléken dolgozik

A Microsoft bejelentette, hogy hordozható Zune készülékének egy újabb verzióját tervezi, és az valószínűleg még az idén meg is jelenik Zune HD néven.

2009.05.27 18:28MTI

Az új készülék többek között 720 pixeles, HD (magas felbontású) videót is le tud majd játszani, amelyet akár a készülék képernyőjén is meg lehet nézni, de a jobb minőség akkor élvezhető igazán, ha a gépen lévő HDMI kimenetet egy HDTV-hez csatlakoztatják. Az új Zune emellett érintőképernyős felülettel, Wi-Fi kapcsolattal, internetes böngészővel, organikus fénykibocsátó diódával (OLED) és HD minőségű rádióadás vételével is büszkélkedhet majd - olvasható a Yahoo (www.yahoo.com) hírportálján.

A Microsoft kiterjeszti a Zune videoszolgáltatását az Xbox 360 játékkonzol internetes rendszerére, az Xbox Live-ra is, amely Nyugat-Európában szintén elérhető lesz. Már a régi Zune lejátszókat is össze lehetett kötni az Xbox 360 konzolgéppel, hogy azon keresztül letölthetők legyenek nagy felbontású filmek és zenék. Ez a szolgáltatás természetesen a Zune HD-nek is alapfunkciója lesz. A redmondi cég az új készülékkel bevallottan az Apple iPod egyeduralmát szeretné megdönteni - legalábbis ami az Egyesült Államokat illeti.


A berendezést ugyanis idén egyelőre még csak ott lehet majd kapni, később kerül csak a boltokba Nyugat-Európában. A magyarországi Microsoft egyik munkatársa az MTI megkeresésére azt is hozzátette, hogy előreláthatólag Magyarországon hivatalosan nem is forgalmazzák majd a Zune HD-t, tehát elképzelhető, hogy csak külföldön vagy az internetről megrendelve lesz csak beszerezhető. Sajnos még így sem biztos, hogy a gépnek minden funkciója elérhető lesz Magyarországon. Elképzelhető ugyanis, hogy a Microsoft hardveres kóddal látja majd el, amely megakadályozza, hogy az USA-n kívül kapcsolatot lehessen létesíteni az Xbox Live-val.

Mivel Magyarországon egyelőre még mindig nincs hivatalosan Xbox Live (annak ellenére, hogy Xbox 360-at már 2005 vége óta lehet kapni), ezért a redmondi cégnek az sem áll érdekében, hogy a Magyarországon élő Zune rajongók ki tudják használni ezt a funkciót. Még az sem elképzelhetetlen, hogy a hardveres kóddal más funkciókat is letiltanak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.