Csak a sajtó által felfújt dátum volt az április 1

Mégsem csapott le a Conficker

Az előrejelzésekkel ellentétben mégsem csapott le április 1-jén a Conficker vírus. Bódis Ákos informatikai tanácsadó szerint ez azonban nem a veszélyes féreg ártalmatlanságát bizonyítja.

2009.04.02 08:38MTI

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb károkóza egy, már 2008-ban befoltozott Windows biztonsági résen keresztül jut be a sebezhető számítógépre, ahol különféle módokon próbál továbbterjedni, majd további károkozókat telepíteni. Egyes variánsai gyakori jelszavakkal, mások szisztematikus próbálgatással próbálják feltörni a "szomszédos" számítógépek és kiszolgálók rendszergazdai fiókjait.

A féreg az elérhető hálózati mappákba, fájlmegosztók megosztási könyvtáraiba és a számítógéphez csatlakoztatott USB eszközökre is felmásolja magát, így helyi hálózatokon, adathordozókon és P2P-rendszerekben is sikeresen terjedhet. Eltávolítását jelentősen megnehezíti, hogy blokkolja a népszerű vírusirtó és kémprogram-eltávolító szoftverek frissítéseit, így ezeket könnyedén kiiktatja. Becslések szerint a féreg "karrierjének csúcsán" 10 millió számítógép feletti irányítást biztosított szerzői számára.

Bódis Ákos informatikai tanácsadó szerint április 1-jén nem a szó szoros értelmében vett járványt okozott a Conficker. "Először is, a média összekever két fogalmat: április 1-re a Conficker/Downadup férgek aktivizálásának idejét tették, vagyis az algoritmusok szerint ekkor várhatnak új feladatokra a távoli "gazdáiktól". Ez nem jelenti azt, hogy több millió új számítógép megfertőződne április 1-jén, csak azok tehetnek valami mást, amelyek már régóta fertőzöttek. Vagyis ahhoz, hogy valami a mai napon történjen egy felhasználónál, ahhoz előbb egy megfertőzött számítógép kell."

Bódis szerint a jelenség csak egy "sajtó által felfújt dátum", a Conficker szerzőinek már csak ezért sem lenne érdeke, hogy jelentős műveletekbe kezdjenek a mai napon. Ráadásul a vírus "gazdái" más módon is irányíthatják a hálózatot - például a különböző internetes címek regisztrálásával. "Végül ne felejtsük el, hogy ma a bolondok napja van, és a Conficker programozói minden bizonnyal csak a bolondját járatják velünk" - tette még hozzá Bódis.

"Minél nagyobb a hírverés, annál jobb nekik, annál értékesebben tudják majd a következő vírusukat eladni, majd pedig, ha már nem figyel rájuk senki, más csatornákon nyugodtan használatba tudják venni a Conficker által megfertőzött gépeket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.