Támad a Kék tabletta

Az új féreg az otthoni routereket célozza

Olyan számítógépes féregvírust fedeztek fel, ami 55 különböző otthoni routert és modemet képes megfertőzni.

2009.03.30 09:35ictpress

A valószínűleg ausztráliai eredetű rosszindulatú program, amely "psyb0t", vagy "Bluepill" (Kék tabletta) néven vált ismertté, az első olyan féreg, amely - 55 féle - otthoni routert és modemet képes megfertőzni. A psyb0t több ezer gyakran használt felhasználónévvel, és 13 ezer jelszóval van felvértezve, és ezeket próbálja különböző variációkban felhasználni a belépéshez. A legtöbb router végtelen lehetőséget biztosít próbálkozásra, általában 24 órában be vannak kapcsolva, ezért a psyb0t-nak korlátlan ideje van a bejutásra.

A vizsgálatok szerint a psyb0t-ot elég nehéz kimutatni, a legtöbb otthoni felhasználó nem fogja észrevenni, hogy megfertőződött. A többi féreghez hasonlóan, a psyb0t is botnet létrehozását célozza. Szerencsére a féreg botnet építő képessége már nem aktív. Annak ellenére, hogy ez a rosszindulatú program már nem jelent olyan nagy veszélyt, erősen ajánlott felkészülni a hasonló jellegű támadásokra.

Ezt legkönnyebben az alapértelmezett jelszavak megváltoztatásával lehet elérni, és ha felmerül a gyanú, hogy a router fertőzött, akkor egy "gyári beállítások visszatöltése" folyamat megoldhatja a problémát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.