Az "időgép" 1996-ra visszamenőleg tárol adatokat

Belefér az Internet egy dobozba?

A héten a Sun és az Internet Archive bemutatták közös "időgép"-üket. A Sun moduláris adatközpontjában (Blackbox) elhelyezett gépek az Internet pillanatfelvételeit tárolják egészen 1996-ra visszamenőleg.

2009.03.28 08:34ictpress

Az Internet Archive azzal a céllal jött létre 1996-ban, hogy az utókor számára megörökítse a világhálón elhelyezett tartalmakat. 2008 végén a rendszerben tárolt adatamennyiség már meghaladta a 3 petabyteot, és másodpercenként 500 legkérdezés érkezik hozzá. A jövőben havi 100TB adatbővüléssel számolnak, ami egy pillanatfelvételnyi adatnak, körülbelül 4 milliárd weboldalnak felel meg. Valószínűleg nem igaz az egyik XXI. századi mondás -

"Letöltöttem az Internetet. Felnőtt tartalmak nélkül ráfért egy DVD-re". Talán úgy át lehet fogalmazni, hogy ráfért kettő Thumperre. Az időgép a Sun Open Storage tárolórendszer családját használja (mint például az X4500 - kódnevén Thumper), Solarissal és ZFS-el. A 4RU-ban 48 TB tárolókapacitást biztosító tárolószerverből összesen 60 db van a konténerben.

A Blackbox konténerének köszönhetően egyedülállóan kis területen tud hatalmas mennyiségű adatot tárolni. A berendezésnek a Sun ad otthont Santa Claraban, és biztosítja a konténer számára szükséges hidegvíz, áram és hálózati csatlakozásokat, valamint a távoli felügyeletet. Mivel a rendszer egy szabványos konténerben kialakított adatközpontban kap helyet, elviekben bármikor áthelyezhető egy másik terültre. Csak nehogy ellopják az Internetet...

A Blackbox megküzd a földrengésekkel is (Kaliforniában erre azért szükség van...). Ennek teszteléséről a youtube-on is található egy videó. Az Internet Archive segítségével azt is megnézhetjük, hogy miként nézett ki a sun.hu több mint 12 évvel ezelőtt, és kik voltak a munkatársak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.