Tech

Az amerikai ügyészek 50 év börtönbüntetést kérnek Bankman-Friedre

Az FTX alapítójának ítélethirdetését e hónap végére tűzték ki.

2024.03.17 14:57ma.hu

A szövetségi ügyészek 40 és 50 év közötti börtönbüntetést kértek Sam Bankman-Friedre, az FTX kriptopénz-tőzsde alapítójára a cég összeomlásához vezető tömeges csalás miatt.

Az ügyvédek azt is kérték, hogy a vádlottat 11 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezzék, amikor március 28-án a manhattani amerikai kerületi bíróságon ítéletet hoznak. A szövetségi próbaidős hivatal külön 100 év börtönbüntetést javasolt a 32 éves Bankman-Friedre. A maximálisan kiszabható büntetés 110 év lehet.

Novemberben Bankman-Friedet bűnösnek találták hétrendbeli csalás és összeesküvés vádjában, amely a balul sikerült kriptopénz-tőzsdéjével - amely a fizetésképtelenség idején a világ második legnagyobbja volt - és egy hozzá kapcsolódó fedezeti alappal állt összefüggésben.

"A vádlott az üzleti tevékenységének minden részében és minden egyes elkövetett bűncselekmény tekintetében szemérmetlen tiszteletlenséget tanúsított a jogállamisággal szemben" - áll az ügyészek pénteken közzétett beadványában. Hozzátették, hogy Bankman-Fried "történelmi" bűncselekménye több mint egymillió potenciális áldozatot és több mint 10 milliárd dollárnyi veszteséget érintett.

Hangsúlyozták, hogy a vádlott "megértette a szabályokat, de úgy döntött, hogy azok rá nem vonatkoznak".

Bankman-Friedet tavaly decemberben tartóztatták le csalás vádjainak hosszú listája miatt, miután az egykor sikeres kriptotőzsdéje, az FTX hirtelen csődöt jelentett. Az ügyészek szerint 8 milliárd dollárnyi ügyfélpénzt sikkasztott el többek között befektetésekhez, ingatlanvásárláshoz és egy külön fedezeti alap veszteségének kiegyenlítéséhez, amiért egy rendbeli csalás, két rendbeli csalásra irányuló összeesküvés és egy rendbeli pénzmosásra irányuló összeesküvés vádjával nézett szembe.

A kormány azt is állította, hogy Bankman-Fried nagy összegeket vett kölcsön az FTX-től fedezeti alapja, az Alameda Research nevében, és hazudott a könyvvizsgálóknak a cég kockázatkezeléséről. Az alap korábbi vezérigazgatója és Bankman-Fried volt barátnője, Caroline Ellison, a rendszerben játszott szerepe miatt külön vádakban bűnösnek vallotta magát, és Bankman-Fried ellen tanúskodott a tárgyaláson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.