Tech

A Meta algoritmusai hagyják terjedni a gyűlöletet - Amnesty International

A Facebook algoritmusai táplálták az etiópiai erőszakot

2023.11.01 16:16ma.hu

Súlyos emberi jogi visszaéléseknek vetette alá az országban élő tigréieket a Facebook, jelentette az Amnesty International. A Facebook ugyanis szerepet játszott az Etiópia Tigré régiójában két éve tartó konfliktus során történt erőszakos cselekményekben - közölte az emberi jogi csoport. A közösségi oldal algoritmusai "felturbózták az ártalmas retorika terjedését".

A gyűlöletbeszéd eszkalálódását a Meta algoritmusai okozták, és az amerikai székhelyű közösségi hálózat nem tudta ellenőrizni a problémás tartalmak széles körű elterjedését.

"A Facebook algoritmikus rendszerei felturbózták a tigréi közösséget célzó káros retorika terjedését, miközben a platform tartalommoderációs rendszerei nem észlelték az ilyen tartalmakat, és nem reagáltak megfelelően rájuk" - mutatott rá az emberi jogi csoport.

Az Amnesty azt állítja, hogy a platform tétlensége okozta egy civil halálát, akit egy fegyveres csoport támogatásával vádoltak. Meareg Amare-t, aki kémiát tanított egy tigriai egyetemen, egy csoport férfi gyilkolta meg, miután 2021 novemberében posztokat tett közzé a Facebookon.

"A Facebook-bejegyzésekben szerepelt a neve, a fotója, a munkahelye, a lakcíme, és azt állították, hogy a Tigré Népi Felszabadítási Front támogatója, és azzal vádolták, hogy nagy összegű pénzt lopott. Ezeket az állításokat a családja tagadta" - jegyezte meg a szervezet jelentése.

Az Amnesty International által "adatéhesnek" nevezett Meta üzleti modellje továbbra is jelentős veszélyt jelent az emberi jogokra a konfliktus sújtotta területeken - állítja a szervezet. A csoport azonban úgy véli, hogy sok etiópiai nagymértékben támaszkodik a Facebook platformra információszerzés szempontjából, és megbízik benne.

A tigréiek ellen uszító üzenetek terjesztésével kapcsolatos helyzet nem példa nélküli eset a Facebook számára. A Metát jelenleg is perelik, mert nem foglalkozott a káros tartalmakkal. A cég ellen 2021-ben indítottak pert, mert olyan tartalmakat tett közzé, amelyek a mianmari rohingya népirtás idején erőszakot okoztak.

Az Amnesty International azzal vádolta a Metát, hogy nem tanult a három évvel ezelőtti mianmari hibáiból, és ismét hozzájárult az emberi jogok súlyos megsértéséhez Etiópiában.

"Három évvel a Mianmarban elkövetett elképesztő hibái után a Meta ismét - tartalomformáló algoritmusai és adatéhes üzleti modellje révén - hozzájárult az emberi jogok súlyos megsértéséhez" - állította Agnes Callamard, az Amnesty főtitkára.

A civil szervezet kutatása során a Meta 2019 és 2022 közötti belső dokumentumait vizsgálta.

Az észak-etiópiai konfliktus 2020 novembere óta két éve eszkalálódott. A Tigré Népi Felszabadítási Front támadássorozatot szervezett az etióp katonai támaszpontok ellen, a szövetségi kormány pedig offenzívával válaszolt. A konfliktus 2022 novemberében ért véget, amikor az etióp kormány és a tigré lázadók békemegállapodást kötöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.