Tech

Fontos változás a Gmailnél: aki nem vigyáz, annak törölhetik a fiókját

Módosult a Google szabályzata, szigorúbb szabályok vonatkoznak a felhasználói fiókok aktivitására.

2023.05.17 10:52ma.hu

Nem sokkal azután, hogy Elon Musk a Twitternél bejelentette a régen nem használt fiókok törlését, a Google is változtat vonatkozó szabályzatán. A keddi bejelentés értelmében törölni fogják azokat a Google-fiókokat, melyekbe huzamosabb időn át nem lépett be tulajdonosuk. Az az irányelv kezd most el hatni, melyet még 2020-ban lengetett be a cég.

A vállalat ezt biztonsági okokkal magyarázza: az elhagyatott fiókok sérülékenyebbek, egy ilyenek tulajdonosa észre sem veszi, ha támadók megpróbálják átvenni az irányítást fiókja fölött.

A Google közlése szerint amelyik fiókba két éven át nem lépnek be, azt inaktívnak minősítik, és törölhetik teljes tartalmát. Ilyen esetekben a Google törlia Gmailben, a Google Drive-on, a Naptárban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatait, tartalmait, emlékeit.

Ez a szabály minden személyes Google-fiókra vonatkozik. Google-fióknak számít minden olyan hozzáférés, amivel az imént említett szolgáltatásokba be lehet lépni.

A most életbe lépett szabály értelmében afióktörléseket némi türelmi idő után, 2023 decemberében kezdik - írja a Hvg.

A Google ígéri, a törlés előtt többször is igyekszik felhívni a felhasználó figyelmét a szankcióra - ám aki nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, értesítéseit, az vélhetően nem is nagyon fog értesülni a veszélyről. Ehhez kapcsolódva fontos még, hogy az aktivitás a fiókra vonatkozik, és nem az eszközre. Tehát ha valaki például több Gmail-fiókot használ, akkor mindegyiket fel kell keresnie, hogy azok aktívak maradhassanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.