Nézik, hogy úszik el a bittorrent

Az internet népszerűbbé tette a költészetet

Jelentős mértékben növelni tudták az olvasóik számát a költők levelezőlisták és a közösségi oldalak segítségével és az internet olyan írások publikálását is lehetővé tette, melyeket korábban hagyományos módon nem érte volna meg kiadni.

2009.03.02 15:01ictpress

Egyre népszerűbbek a felolvasóestek Angliában egy brit, csak verseket közlő honlap látogatóinak a száma, pedig meghaladta az egymilliót egy év alatt. Nem az érdektelenség volt a költők legnagyobb problémája korábban, hanem egy olyan médium hiánya, melynek segítségével eljutathatták volna az írásaikat az értő közönséghez, véli Richard Price költő, aki az Angol Állami Könyvtár modern részlegét vezeti.

"Azt gondoltam, hogy az internet hatására, kevesebben fognak verseket olvasni, de pont az ellenkezője történt. A költészet és az internet kapcsolata, ahhoz hasonlít, ahogyan a világháló térhódítása hatott a zeneiparra. Ma már lehetséges minimális költséggel számokat írni és a neten terjeszteni. Sokan gondolták, hogy az emberek nem járnak majd koncertekre, sok zenekar viszont pont az új médium segítségével volt képes telt házas koncerteket rendezni
." -nyilatkozta Price a Telegraph-nak.

A legtöbb mai költő levelezőlistákon küldi el az új verseit az érdeklődőknek, az olvasóik pedig netes közösségeket hoznak létre. A különböző oldalakon, például a Facebook-on megtalálható, a költészetet kedvelő közösségek oldalai összekapcsolódnak és segítenek abban, hogy minél több emberhez jussanak el a versek.

Az olvasók számának a növekedése, népszerűbbé tette a felolvasóesteket is, melyeket most már egész Angliában, nagy érdeklődés mellett rendeznek. Sok költő szerint a számítógépek azért is népszerűsíthetik a költészetet, mert meg is lehet hallgatni rajtuk a verseket, a szavak hangzásának, pedig legalább akkora jelentőségük van a költészetben, mint a jelentésének.

Mivel az új technológiák egyre több embert vesznek rá arra, hogy hallgassák is a verseket, ne csak olvassák, használatuk segíthet abban, hogy a versek visszanyerjék régi szerepüket az emberek életében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.