Háború

A Kínának kémkedő hűtők még dermesztőbbé teszik az új hidegháborút

A háztartási gépek arra használhatók, hogy Kínában gyártott mikrochipjeiken keresztül megfigyeljék a nyugati polgárokat - figyelmeztet egy washingtoni szervezet.

2023.01.29 10:46ma.hu

Legközelebb, amikor kinyitja a hűtőjét egy késő esti nassolnivalóért, vigyázzon, mert Kína kémkedhet Ön után!

Legalábbis ez áll a washingtoni székhelyű, Observe, Orientate, Decide, Act (OODA) nevű szervezet nemrégiben kiadott jelentésében, amely azt állítja, hogy a kínai készülékek - a szerkezetükben használt mikrochipek révén - képesek lehetnek kémkedni Ön ellen, információkat küldve vissza Pekingbe.

Ugyanezt az érveket állítják fel az amerikai politikusok a Huawei, a TikTok és számos más kínai dolog ellen. A jelentést valójában egy volt diplomata küldte el a brit minisztereknek, és a riadalmat ennek nyomán elsősorban a brit média keltette. Bár a legtöbb címlap a brit állampolgárok elleni potenciális kémkedésről szól, az említett fenyegetések között szerepel az ipari kémkedés és az amerikai fegyvereladások nyomon követése is.

Mindazonáltal, az Egyesült Királyság a maga részéről Washington legfontosabb szövetségese a Kína megfékezésére és ellensúlyozására irányuló erőfeszítéseiben.

A hűtőszekrények és más készülékek elleni konkrét támadás abból a hírből ered, hogy az amerikai szankciók ellenére Kína félvezető-képessége és ipara növekedni kezd , és az amerikai erőfeszítések nem tudták megfojtani a kínai fejlődést az alacsony árfekvésű chipek formájában. Ez lehetővé tette, hogy Kína feljebb lépjen az értékláncban a kifinomult fogyasztási cikkek, például a hűtőszekrények, televíziók stb. tekintetében, és veszélyeztesse a már meglévő versenytársakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.