Tech

Terroristák és amerikai katonák titkos adatait találták meg az eBay-en eladott kütyükön - NYT

Német számítógép-rajongók állítólag olyan kütyüket vásároltak, amelyek 2600 iraki és afganisztáni ember adatait tartalmazzák.

2022.12.27 14:02ma.hu

Egy német számítógépes klub több biometrikus adatrögzítő eszközt vásárolt az eBayen, és úgy találta, hogy azok még mindig tartalmazzák több ezer olyan ember ujjlenyomatát, íriszszkennelését, fényképét és leírását, akik Irakban és Afganisztánban kapcsolatba kerültek az amerikai hadsereggel - írja a New York Times.

Matthias Marx és a berlini Chaos Computer Club tagjai egy 2021-es cikken felbuzdulva, amely arról szólt, hogy a tálibok az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása után hasonló biometrikus eszközöket foglaltak le, hat ilyen eszközt vásároltak az eBayen - számolt be a lap kedden.

Az egyik ilyen gép - egy Secure Electronic Enrollment Kit (SEEK II), amely Marxnak 68 dollárjába került - tartalmazta a letartóztatási intézményekben, járőrözéskor, egy út menti bombatámadást követően és a helyi személyzetről készült szkenneléseket. A készüléket utoljára 2012-ben használták az afganisztáni Kandahár város közelében, és a legtöbb személy, akinek az adatait tartalmazta, Irakból és Afganisztánból származott. Az Egyesült Államok többeket terroristáknak tekintett.

A SEEK II egy cipősdoboz méretű eszköz, amely ujjlenyomatok, íriszszkennelés és fényképek rögzítésére alkalmas. Ezeket az adatokat egy memóriakártyán tárolja, lehetővé téve a katonák számára, hogy útközben gyűjtsék össze a biometrikus információkat, és később feltöltsék azokat egy katonai adatbázisba.

Ha az amerikai hadsereg egyszerűen eltávolította volna az eszköz memóriakártyáját, Marx és csapata nem láthatta volna 2632 ember személyes adatait.

"Zavaró volt, hogy meg sem próbálták védeni az adatokat" - mondta Marx a Timesnak. "Nem törődtek a kockázattal, egyszerűen figyelmen kívül hagyták a kockázatot".

Miután az USA tavaly augusztusban kivonta csapatait Afganisztánból, a tálibok állítólag megtorló gyilkosságok hullámát hajtották végre. A Human Rights Watch szerint a fegyveresek többek között olyan helyieket vettek célba, akik az Egyesült Államok által támogatott afgán hadseregnek dolgoztak. A tálib vezetés visszautasította a Human Rights Watch állításait, és azokat "az Afganisztáni Iszlám Emirátus elleni rágalomnak" minősítette.

Egy második SEEK II, amelyet utoljára 2013-ban Jordániában használtak, "amerikai szolgálati tagok egy kis csoportjának" ujjlenyomatait és szkenneléseit tartalmazta - állította a Times, megjegyezve, hogy az amerikai hadsereg szerint ezeket az információkat egy kiképzés során tárolták volna.

A Pentagon közölte, hogy "nem tudja megerősíteni az állítólagos adatok hitelességét", és felszólította a Chaos Computer Clubot, hogy szolgáltassa vissza az eszközöket az Egyesült Államoknak. Marx a Timesnak elmondta, hogy az adatok törlését tervezi, miután a héten egy berlini hacker-rendezvényen bemutatja eredményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.