Tech

Az EU szigorítja a kriptopénzre vonatkozó szabályozást

A kriptopénz-szolgáltatóknak jelenteniük kell majd a tranzakciós adatokat az adóhatóságoknak.

2022.12.11 22:37ma.hu

Az Európai Bizottság (EB) a kriptoszektorban elkövetett adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelmet tervezi azáltal, hogy minden digitális eszközszolgáltatót kötelez az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfeleket érintő tranzakciók bejelentésére.

Jelenleg kidolgozás alatt áll egy olyan mechanizmus, amely arra kényszerítené a blokkon kívüli vállalatokat, hogy nyilvánosságra hozzák a felhasználók vagyonát. Az EB szerint az adóhatóságok jelenleg nem rendelkeznek megfelelő információkkal a kriptotulajdonosok nyereségéről, ami korlátozza az ágazatból származó adóbevételeket.

A javasolt szabályok, amelyek az igazgatási együttműködésről szóló nyolcadik irányelv (DAC8) néven ismertek, a külföldön elrejtett kriptoeszközökből származó adómilliárdokat kívánják megcélozni. Az EB becslései szerint a tagállamok 2020-ban 93 milliárd euró (97,8 milliárd dollár) adóbevételtől estek el, amelynek egynegyede óvatos becslések szerint csalásnak tulajdonítható.

"Az anonimitás leple, az a tény, hogy jelenleg több mint 9000 különböző kriptoeszköz érhető el, valamint a kereskedelem eredendően digitális jellege azt jelenti, hogy sok kriptoeszköz-felhasználó, aki hatalmas nyereséget termel, a nemzeti adóhatóságok radarja alatt marad" - mondta Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa csütörtöki nyilatkozatában, hozzátéve, hogy ez elfogadhatatlan.

Az EU végrehajtó szerve emellett azt javasolta, hogy a pénzügyi intézmények bejelentési kötelezettségét terjesszék ki az e-pénzre és a digitális valutákra is.

Az új jelentéstételi szabályokkal összhangban lévő javaslathoz a blokk 27 tagállamának egyhangú jóváhagyására lesz szükség. A javaslat várhatóan 2026 januárjában lép hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.