Válságban az ingyenes apróhirdetési újságok piaca

Netre vándorol az apróhirdetés

A korábban az ingatlan- és autóhirdetéseknek köszönhetően dübörgő lapok egyre kevésbé mennek jól. Az apróhirdetések az internetre vándorolnak.

2009.02.20 10:20ictpress

A gazdasági válságot strukturális változások követik - mutatott rá Edouard Coudurier, az egyik legnagyobb ingyenes hirdetési újságokat kiadó Télégramme vezére. Majd hozzátette, hogy az apróhirdetések egyre inkább átkerülnek az internetre. 2000 óta évente közel 10-20 százalékkal nőttek az üzleti mutatók, azonban 2008 harmadik negyedévében egy erős törés történt.

A Télégramme azóta le is állította papír alapú ingatlanos kiadványát és csak a netre koncentrál, írja a Le Monde napilap. Franciaországban az ingyenes apróhirdetési újságoknak két óriása van, a Spir és a Comareg, melyeket a Group Hersant Média (GHM) ad ki. Annak ellenére, hogy 2008-ban még jól mentek a print kiadványok, az apróhirdetéseink több mint 10 százalékát már az internetre töltik fel - mutatott rá Frédéric Aurand, a GHM igazgatótanácsának elnöke.

Ezek a kiadók az utóbbi években sok pénzt fordítottak nyomdai beszerzésekre, mivel az ingatlanhirdetések felpörgették a piacot. A cégek jelenleg arra szorulnak, hogy átstruktúrálják pénzügyi terveiket, a Spir 100 embert épít idén, és 130 embert pedig a nyomdákból bocsátanak el. Az ingyenes hirdetési újságok - melyek korábban mintegy pénzgyárként funkcionáltak számukra - a regionális napilapok tulajdonában vannak, akik nem reagáltak kellő időben az internetes lehetőségek kihívásaira.

Azok a hirdetési szereplők, melyek csak az interneten működnek máris nyeregben érezhetik magukat a jövőre nézve - mutatott ár Jean-Clément Texier, médiákra szakosodott banki szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.