Tudomány

Egy német kutatóközpontban épül fel Európa legnagyobb teljesítményű számítógépe

Teljesítménye egyenértékű ötmillió modern notebookéval vagy asztali számítógépével.

2022.06.15 18:21MTI

Németországban, a Jülichi Kutatóközpontban épül fel Európa első olyan szuperszámítógépe, amely másodpercenként több mint 1 trillió művelet végrehajtására képes - jelentette be szerdán a Köln melletti intézmény.

A Jupiter nevű szuperkomputer a számítógépek legújabb - exascale elnevezésű - nemzedékét képviseli, teljesítménye egyenértékű ötmillió modern notebookéval vagy asztali számítógépével - közölte a kutatóközpont.

A 2023-ra elkészülő Jupiter olyan fontos és sürgős megoldásra váró tudományos kérdésekkel foglalkozik majd, mint a klímaváltozás, a pandémiák megelőzése vagy a fenntartható energiatermelés. A szerdai bejelentés szerint a berendezés maga is "zöld energiából" működik majd.

A félmilliárd eurós költség felét az EuroHPC JU európai szuperkomputer-kezdeményezés, felét pedig a német állam fedezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.