Tech

Megerőszakoltak egy kutatót a metaverzumban - jelentés

A Horizon Worlds felhasználóinak viselkedését tanulmányozva molesztálták, miután kikapcsoltak egy olyan funkciót, amely a zaklatás megelőzésére hivatott

2022.05.30 15:15ma.hu

A SumOfUs civil szervezet kutatócsoportja válogatott bántalmazást és erőszakot tapasztalt a Meta tulajdonában lévő Horizon Worlds metaverzum platformon. A csoport "Metaverse: a mérgező tartalmak újabb pöcegödre" című friss jelentéséből kiderült, hogy a virtuális valóságban szerzett tapasztalataikban faji bántalmazás, fegyveres erőszak és még nemi erőszak is szerepelt.

A jelentés a moderáció hiányát firtatta a platformon, és "a káros tartalmak tenyészhelyének" nevezte azt.

"A SumOfUs kutatói a platformra való bejelentkezést követő néhány percen belül homofób szidalmakat, fegyveres erőszakot (beleértve egy lövöldözést egy házibuliban), egy asztalon kiterített drogokat, valamint egy olyan felhasználót tapasztaltak, aki a kutatót zaklatta és követte őt különböző világokba" - olvasható a jelentésben. A civil szervezet azzal támasztotta alá állításait, hogy a viselkedésről játékbeli felvételeket tett közzé.

A kutatók egyike, egy fiatal nő, aki női hangú és megjelenésű avatárt használt, azt állította, hogy egy felhasználó "megerőszakolta", miközben mások végignézték. Az élményt a kutató "dezorientálónak" és "zavarosnak" írta le.

"Körülbelül egy órával a platform használata után egy SumOfUs-kutatót egy buliban egy privát szobába vezettek, ahol egy felhasználó megerőszakolta, aki folyamatosan azt mondta neki, hogy forduljon meg, hogy hátulról csinálhassa, miközben az ablakon kívüli felhasználók láthatták - mindezt úgy, hogy egy másik felhasználó a szobában figyelte és egy vodkásüveget adott körbe" - áll a jelentésben.

A Meta azonban megpróbálta magára a kutatóra hárítani a felelősséget az esetért, rámutatva, hogy kikapcsolt egy biztonsági funkciót, amely megakadályozta, hogy más felhasználók túl közel kerüljenek valaki más avatárjához.

"A Horizon Worlds-ben a személyes határ alapértelmezetten 'be van kapcsolva' több mint 120 centisre a nem barátok számára, hogy könnyebb legyen elkerülni a nem kívánt interakciókat" - mondta a Meta szóvivője a Mail Online-nak. "Nem javasoljuk a biztonsági funkció kikapcsolását olyan embereknél, akiket nem ismersz".

Bár a SumOfUs jelentése elismerte, hogy a kutató valóban kikapcsolta a funkciót, azt állította, hogy "egy másik felhasználó bátorította és utasította" erre, és az interakció "gyorsan szexuális zaklatásba torkollott".

A "személyes határok" funkciót február elején vezették be, miután a Horizon virtuális valóságplatformon nem megfelelő viselkedésről, szexuális zaklatásról, "tapogatásról", sőt "csoportos nemi erőszakról" érkeztek jelentések. Az egyik kiemelkedő esetről a Horizon Worlds béta-tesztelője, Nina Jane Patel számolt be, aki azt állította, hogy "három-négy férfi avatár, férfi hangokkal" virtuálisan "megtapogatta". A tesztelő később "csoportos nemi erőszak"-ra fokozta vádjait, azt állítva, hogy az ellenséges avatárok "lényegében, de gyakorlatilag csoportosan megerőszakolták az avatáromat, és fényképeket készítettek róla".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.