Pénzügy

Digitális rubel és MIR kártya lesz Oroszországban

A központi bank 2023-ig digitális rubel bevezetését és a MIR fizetési kártya használatának kiterjesztését tervezi.

2022.04.22 16:37ma.hu

Az orosz jegybank bejelentette, hogy tervei szerint jövőre elkészül a digitális rubel, amely nemzetközi fizetésekre is képes lesz. Célja továbbá, hogy bővítse azon országok számát, amelyek elfogadják az orosz Mir bankkártyákat.

"A digitális rubel a kiemelt projektek között van" - mondta Elvira Nabiullina jegybankelnök a parlamentben. "Elég gyorsan létrehoztunk egy prototípust ... most teszteket tartunk a bankokkal, és jövőre fokozatosan végezzük majd a kísérleti tranzakciókat."

A nemzeti digitális valuta koncepcióját az orosz jegybank 2020 végén mutatta be. Az új pénzforma várhatóan a készpénzzel és a nem-pénzbeli rublellel együtt fog létezni. Az olyan virtuális valutákkal ellentétben, mint a bitcoin, a digitális rubel az előrejelzések szerint minimális kockázatot jelent majd, mivel az állami monetáris szabályozó hatóság bocsátja majd ki, és hagyományos pénzzel lesz alátámasztva.

Nabiullina azt is elmondta, hogy Moszkva célja a Mir bankkártyákat elfogadó országok körének bővítése, miután a Visa és a MasterCard nemzetközi vállalatok csatlakoztak a nyugati szankciókhoz, és felfüggesztették működésüket Oroszországban. A Mir nemzeti fizetési rendszert 2015-ben indította el a központi bank.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.