Veszélyes döntés az alkalmazottak elbocsátása?

Belső támadások fenyegetik a cégeket

Veszélyes döntés egy nagyvállalatnál az alkalmazottak elbocsátása. Biztonsági szakértők szerint a leépítések miatt jelentős mértékben nőni fog a belülről indított számítógépes támadások száma.

2009.02.12 09:48ictpress

A Microsoft szerint emelkedik a belülről indított rosszindulatú támadások száma és a gazdasági válság hatására tovább romlik majd a helyzet. "A legnagyobb biztonsági kockázatot egy rossz szándékú belső munkatárs jelenti egy számítógépekkel dolgozó cég számára, mivel viszonylag könnyen hozzáférhet a vállalat legértékesebb titkos adataihoz." - nyilatkozta Doug Leland az amerikai szoftvercég biztonsági részlegének vezetője a BBC-nek.

Leland úgy véli, hogy az, hogy másfél millió munkahely megszűnése várható Amerikában jelentősen növeli ezeknek a támadásoknak a kockázatát, és ma ez a legnagyobb fenyegetés, amivel a cégeknek szembe kell nézniük. Felmérések szerint egy billió dollár veszteséget okoztak tavaly az adatlopások a cégeknek és az ilyen bűncselekmények közel húsz százalékát belső munkatársak követték el. A belülről jövő támadások indítását megkönnyíti, hogy a cégek általában alábecsülik ezeknek a kockázatát, miközben az elkövetők pontosan tudják, hogy hol van a "családi ékszer".

Azaz, míg egy cégen kivüli hackernek hosszasan halásznia kell az adatok között, hogy kiszűrje az értékes információt, addig egy belső munkatárs az erre fordított idő töredéke alatt eljut a legfontosabb adatokhoz. "Láttunk olyan kirúgott alkalmazottat, aki továbbküldte magának a cég ügyfeleinek az adatbázisát, majd másnap ugyanazt a terméket kezdte árulni nekik, amit addig a munkaadóitól vásároltak meg. Az ilyen adatlopások ráadásul még veszélyesebb külső támadásoknak adnak esélyt, mert egy adatlopást követően értékes információk kerülhetnek nyilvánosságra egy cégről." - állítja Kevin Rowney a Symantec, a világ egyik legnagyobb biztonsági szoftverekkel foglalkozó cégének a munkatársa.

A Microsoft biztonsági vezetője szerint komplex problémával néznek szembe azok, akiknek egy cég adatait kell megvédeniük. Egyrészt meg kell óvniuk a vállalat rendszerét a rosszindulatú támadásoktól és a vírusoktól, másrészt pedig a dolgozók számára a lehető legegyszerűbbé kell tenniük a hozzáférést a szükséges adatokhoz. Ha elbocsátanak valakit, az gyakran dühös, kiábrándult és ha teheti árt az addigi munkaadóinak. A fejlett biztonságtechnika mellett jó védekezés lehet a cégek számára a belső támadások ellen az is, ha mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket és emberségesen járnak el az elbocsátások során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.