Tech

Eredeti Apple-1 számítógép kelt el egy kaliforniai árverésen

Az ős Apple-gépekből alig 200 példány készült.

2021.11.10 11:11MTI

Eredeti, még Steve Wozniak és Steve Jobs által 1976-ban épített Apple-1 fadobozos számítógép kelt el 400 ezer dollárért (125 millió forintért) kedden egy kaliforniai árverésen.

A BBC News felidézte, hogy az ős Apple-gépekből alig 200 példány készült. Az árverésre bocsátott darab még mindig működőképes.

A relikviának két tulajdonosa volt, egy egyetemi professzor és tanítványa, akinek 650 dollárért (203 ezer forintért) eladta - közölte a kaliforniai John Moran árverési ház.

A gyűjtők számára afféle szent grálnak számító számítógépet a használati útmutatóval és két kazettán rögzített Apple szoftverrel kínálták eladásra a Los Angeles melletti Monroviában megrendezett aukción.

Jobs, Wozniak és Ronald Wayne 1976. április 1-jén alapította meg az Apple céget Jobsék garázsában, Kaliforniában. Jobs eladta Volkswagen mikrobuszát, Wozniak pedig HP-65 számológépét, hogy finanszírozni tudják az Apple-1 elkészítését.

A gépeket 666,66 dollárért (208 ezer forintért) árusították, mivel Wozniak kedvelte az ismétlődő számokat.

Jelenleg körülbelül 20 ilyen működőképes gép lehet a világon.

A legnagyobb áron, 905 ezer dollárért (283 millió forintért) 2014-ben a Bonhams árverésén kelt el egy működő Apple-1 számítógép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.