Filmajánló

Orosz filmkamera fog elsőként forogni az űrben

Be akarnák előzni az amerikaiakat, de a Nemzetközi Űrállomás ilyen célú használata nem egészen tudományos...

2020.11.25 02:30ma.hu

Állítólag ténylegesen arra készül, hogy kivonuljon az űrbe és ott forgasson filmet Tom Cruise, aki az Axiom SpaceX és a NASA segítségével fog elrajtolni. A színész mellett ott lesz Doug Liman rendező is, illetve egy ülés még szabadon van, úgyhogy nem tudni, ki lesz a harmadik utas. Reméljük, nem a…

Ám úgy tűnik, hogy az oroszoké lesz az elsőség a ténylegesen világűrben forgatott filmek listáján. Legalábbis erre lehet következtetni a Roszkoszmosz orosz űrügynökség és az orosz Első csatorna (Первый Канал, Pervij Kanal) szeptemberben nyilvánosságra hozott terveiből.

Az Űrvilág.hu szerint a film (egyelőre nem végleges) címe Vizov (Kihívás), főszereplője pedig egy űrhajósnő lenne, aki jövő októberben Szojuz űrhajóval utazna az ISS-re. Mint az Első csatorna vezérigazgatója elmondta, Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz főigazgatója kereste meg őt az ötlettel. Eszerint a film két űrhajósnő kiképzését mutatná be, akik közül az egyik ténylegesen feljut az űrállomásra. Jelenleg az alkalmas főszereplőt keresik, aki vagy hivatásos színésznő lehet, vagy olyan hölgy, akit egyéb képességei alkalmasabbá tesznek az űrrepülésre, ugyanakkor színészi tehetsége közel hasonló egy hivatásos színésznő képességeihez.

A film cselekményének részleteit még nem hozták nyilvánosságra, mint ahogyan azt sem, hogy a film mekkora részét forgatnák ténylegesen a világűrben. Az operatőri és a hangmérnöki munkára az ISS-en szolgálatot teljesítő orosz űrhajósokat képeznék ki. A film rendezője az a Klim Sipenko lesz, aki a 2017-ben bemutatott Szaljut–7 című játékfilmet is rendezte. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, a főszereplő a Szojuz MSZ–19 küldetéssel utazna az ISS-re, vagyis az egyik, arra a küldetésre tervezett hivatásos orosz űrhajós helyére lépne. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a Szojuz MSZ–18-cal az ISS-re utazó orosz személyzet küldetését 2022 tavaszáig meg kellene hosszabbítani. Oroszország a tervek szerint önállóan csak ezt a két Szojuzt indítaná 2021-ben az ISS-hez, míg egy harmadik Szojuzt, a Szojuz MSZ–20 küldetést a Space Adventures vállalattal közösen teljes egészében kereskedelmi alapon indítanák 2021 decemberében. A Space Adventures nem vesz részt a filmes projektben, ezért a film főszereplője biztosan nem a kereskedelmi küldetés utasaként repül. A Roszkoszmosztól és a Space Adventurestől származó nem hivatalos információk szerint egyébként a Szojuz MSZ–20 parancsnoka Alekszandr Miszurkin veterán űrhajós, az űrhajó két fizető utasa pedig két hölgy lesz, Johanna Maislinger és a japán showbiznisz egy híressége, akinek a nevét azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Egyes orosz űrhajózási szakírók a közösségi médiában felvetették, hogy az ISS használata nem közvetlenül tudományos, illetve az orosz nemzeti érdekeket nem szolgáló célokra illegális lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.