Energia

A Roszatom befejezte a magyar VVER-440-es atomreaktorokhoz a módosított nukleáris üzemanyag fejlesztését

Optimalizálták az urántöltet és a moderátorként szolgáló víz arányát.

2020.10.18 06:24MTI

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. befejezte a Paksi Atomerőmű VVER-440-es reaktoraiban használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését, az erről szóló dokumentációt átadták a megrendelőnek a nemzeti atomenergetikai hatósággal való engedélyeztetésre - közölte az orosz atomenergetikai konszern kedden az MTI-vel.

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017 végén írta alá az új üzemanyag kifejlesztéséről a mérnöki szolgáltatási szerződést, az új, módosított üzemanyag első szállítmánya a közeljövőben érkezik a Paksi Atomerőműbe.

A közleményben ismertetik, hogy a VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urántöltet és a moderátorként szolgáló víz arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire.

Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke a közleményben hangsúlyozta, a TVEL üzemanyaggyártó vállalatot és a Paksi Atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósított projektek sora köti össze. Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ami megtakarítást eredményez.

A Paksi Atomerőmű négy VVER-440 típusú blokkját 1982 és 1987 között állították üzembe. Jelenleg ez az egyetlen olyan, VVER-440 típusú reaktorokkal működő atomerőmű a világon, amely 15 hónapra megnövelt üzemanyagciklussal működik. Az atomerőmű évente 15 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termel. Az üzemanyagciklus meghosszabbításának projektje 2018-ban elnyerte a Minőség és Innováció (Quality Innovation Award) európai versenyen nagyvállalati kategóriában az innovációs díjat. A projekt megvalósításában az orosz atomenergetikai ipar képviselői is segítették a magyar atomenergetikai ipari szakembereket - írják a közleményben.

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító gyárakon kívül rendelkezik egyebek között uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, stabil izotópokat előállító üzemmel, tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervező intézetekkel.

A TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója, emellett a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát látja el nukleáris fűtőanyaggal, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.