Kémkedés

Szakértő: 300 millió oldalnyi adatot gyűjtött össze Kína a megfigyeltekről

A világ legnépesebb és Kelet-Ázsia legnagyobb országa előnyöket próbál szerezni az adatgyűjtéssel.

2020.10.11 17:20MTI

Kína a közelmúltban nyilvánosságra került adatgyűjtéssel olyan előnyöket próbál szerezni, amivel haditechnikai eszközök nélkül képes befolyásolni döntéshozatalokat - mondta Bársony Péter információtechnológiai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

A szakértő szerint potenciális veszélyforrás lehet a médiacégek által összegyűjtött, illetve az emberek magukról megosztott információk integrálása egy nagy adatbázisba, ha ezek alapján azonosíthatók az adott országok döntéshozatalaira befolyással rendelkező személyek.

A napokban kiszivárgott, több mint kétmillió ember - köztük magyar közéleti személyiségek - adatait tartalmazó adatbázist Bársony Péter akkorának nevezte, mintha az 300 millió oldalnyi könyv lenne.

Az adatok 80 százaléka az internetről, különböző publikus adatokat mesterséges intelligencia segítségével feldolgozó médiaelemzésből származik, a maradék 20 százalék pedig feketepiacról vásárolt adat lehet - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.