Tech

Trump nem bánja, ha a Microsoft felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót

Fontosnak tartja, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok "biztonságos" amerikai vállalat birtokába kerüljön.

2020.08.04 15:00MTI

Nem bánja, sőt, jóvá is hagyja, ha a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak hétfőn a Fehér Házban, hozzátéve, hogy ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor a TikTokot betiltja az Egyesült Államok területén.

Trump fontosnak mondta, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok "biztonságos" amerikai vállalat birtokába kerüljön. Hozzáfűzte, hogy az üzleti megállapodásnak jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is.

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint a kínai videómegosztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, mert amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá. Az amerikai haderőnél már be is tiltották az alkalmazását.

Trump a múlt pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot, sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a kínai vállalat amerikai felvásárlását. Ezt a felvetését azonban több befolyásos republikánus és demokrata párti politikus is, köztük például Lindsey Graham republikánus szenátor és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője bírálta, és szorgalmazta, hogy a cég egy amerikai vállalat kezébe kerüljön. "Amerikai cégnek kell megvásárolnia a TikTokot, így mindenki továbbra is használhatja és az adatok is biztonságban lesznek" - írta Schumer a Twitteren hétfőn. Hozzáfűzte, hogy amennyiben a TikTok továbbra is kínai kézben marad, akkor "meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt törvényeinek, amelyek elrendelhetik az adatszolgáltatást a (kínai) kormány számára".

Schumer ezzel lényegében ugyanazt az álláspontot fejtette ki, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo ugyanis vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta: "amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó", s az adatok a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft szoftvergyártó óriáscég vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak megerősítette, hogy "nagyszerű beszélgetést" folytatott az ügyről Nadellával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.