Koronavírus

Szakértő: elszaporodtak az adathalász támadások az elmúlt időszakban

A kiberbűnözők jól alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez, így jelenleg a felhasználók járvánnyal kapcsolatos félelmére és kíváncsiságára építenek.

2020.05.19 00:30MTI

A járvány miatt elszaporodtak az adathalász támadások az elmúlt időszakban - hívta fel a figyelmet Bor Olivér, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének sajtóreferense hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette: a kiberbűnözők jól alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez, így jelenleg a felhasználók járvánnyal kapcsolatos félelmére és kíváncsiságára építenek.

Ráadásul számos cég tért át az otthoni munkavégzésre, és ezt kihasználva a kiberbűnözők káros programokat próbáltak az otthoni számítógépes, telekommunikációs eszközökre eljuttatni.

Bor Olivér hangsúlyozta: az adathalász és zsaroló e-mailek egészen nagy számban vannak jelen a magyar kibertérben is.

A kiberbűnözők elsősorban a pénzre utaznak, emellett a személyes adatok lehetnek fontosak a számukra, de vegyítve is megpróbálják kicsalni ezeket - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy jelszavakat, fotókat is megszerezhetnek, amelyekkel visszaélhetnek és zsarolhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.