4G kapcsolat Skandináviában

Irgalmatlan mobil sávszél 2010-ben

A TeliaSonera a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy elsőként ők kínálnak majd 4G elérhetőséget Európában, mégpedig 2010-ben. Az új szabványnak köszönhetően eddig ismeretlen területek nyílnak meg a mobil internetezés előtt.

2009.01.16 13:51koac, ma.hu

Nem kell már túl sokat várni a mobil szélessávú internetkapcsolat következő generációjára, a TeliaSonera bejelentése alapján Skandináviában már a jövő évben lesz 4G hálózat. A cég elmondása szerint a szolgáltatást a hardvergyártó Ericssonnal együttműködve Oslóban és Stockholmban kezdik meg 2010-ben. A cég elnöke beszámolt róla, hogy jelen pillanatban is folynak a tárgyalások az északi illetve a balti államokban különböző szolgáltókkal a 4G-s eszközökkel kapcsolatban.

Az új 4G/LTE rendszer a 3GPP szabványon alapul és többek között azt kell tudni róla, hogy a sebességének köszönhetően több, mobil eszközökkel ma még elérhetetlen funkció válik majd elérhetővé. (media stream) A manapság elterjedt 3G-s kapcsolatokkal összehasonlítva ugyanis jelentős különbséget tapasztalunk sebesség terén. Míg jelenleg a 3.6-7.2Mbps jelenti a plafont, addig a 4G/LTE segítségével elméletben akár 100Mbps-os sebességet is elérhetünk.

Ami az Egyesült Államokat illeti, ott már több cég is jelezte, hogy tervezi a 4G/LTE szolgáltatását a jövőben, ám egyelőre csak a Verizontól vannak konkrét információk, ők szintén 2010-ben jelölték meg az indítás idejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.