A zeneipar megmentője: a letöltés

Sokat köszönhet a brit zeneipar a digitális letöltéseknek

Míg a legtöbb országban folyamatosan a digitális letöltések rossz hatásáról papolnak, a brit példa éppen ennek ellenkezőjét mutatja. A szigetországban a letöltéseknek köszönhetően menekült meg az iparág.

2009.01.08 09:54Z., ma.hu

Nem túl régen a zeneipar szakemberei arról panaszkodtak, hogy a digitális letöltések végül tönkre fogják tenni a zeneipar. Pont ellenkezőleg!

A BPI (a brit zeneipar egyik jogvédő szervezete) egy közleményében azt állítja, hogy a 2008-as év single lemezek tekintetében az eddigi legjobb volt. És igen, az ipar mindezt a digitális letöltéseknek köszönheti. (Most természetesen a legális digitális példányokról beszélünk - azokról, amelyeket az amazonon illetve az iTunes zeneboltjában lehet megvásárolni).

A letöltések száma 33 százalékkal emelkedett, a szigetországban összesen 115 millió fájlt töltöttek le legálisan. Az albumletöltések száma 2007-hez képest 65 százalékkal növekedett. Ennek oka szintén a világválság lehet: az emberek a lehető legolcsóbb áron kívánnak zenét vásárolni. Az internetről pár fontért kell "lekattintani" az albumot, és nem kell azzal foglalkozni, hogy az ember elvezessen vagy elmetrózzon a legközelebbi zeneboltba, és ott megvegye a fizikális adathordozót többször annyiért.

A lényeg tehát: nem tönkreteszi, hanem megmenti a zeneipart a legális digitális letöltés, ezt nem ártana, ha végre az itthoni jogvédők is észrevennék. A pletykák szerint az iTunes Music Store magyarországi bevezetésének legnagyobb kerékkötője a magyar zenei jogokat védő szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.