Kutatás

Hány napot kell dolgozni egy iPhone 11 Pro-ért?

Vajon ki engedhet meg magának egy új Apple készüléket?

2019.09.18 14:30ma.hu

A Picodi.com legújabb kutatásában összevetette az iPhone 11 Pro árát az átlagos keresetekkel többtucat ország adatai alapján világszerte.

Az Apple árképzése évről évre reflektorfénybe kerül és valódi csemegeként szolgál a mémgyárosoknak. Annyi szent, a humorérzék nem függ össze a keresetekkel: az amerikai poénok a magyar felhasználók körében is igen népszerűek.

A szeptemberi, új készülékről szóló bemutató után a Picodi.com elemzői az átlagkereseteket és az Apple új telefonjának (iPhone 11 Pro, 64GB modell) vételárát vette górcső alá. Felmérésünkből kiderül, hány munkanapnyi fizetés szükséges egy ilyen telefon megvásárlásához.

Az új iPhone hivatalos eladási ára 399990 forint lesz. Ha a KSH átlagkeresetéről szóló legfrissebb adatait vesszük alapul (bruttó 359500 forint, ami nettó 239000 forintot jelent), akkor egy átlagos magyar fogyasztónak 35 napot kell dolgoznia, hogy a legújabb modellre szert tegyen. A tavalyi árakhoz képest ez 3,8 nappal kevesebb.

A listavezetők között találjuk Svájc, USA és Luxemburg, ezekben az országokban a legkedvezőbb az iPhone ára és az átlagkereset aránya. Egy átlagos svájci 4,8 napnyi, egy amerikai 5,8 napnyi és egy luxemburgi 6,7 napnyi átlagfizetéséért vihetne haza egy új IPhonet.

Kiderült továbbá, hogy Mexikóban 54 napnyi munka után járó fizetést kellene félretenni, hogy az új Apple készüléket megvegyék. Montenegróban vagy Oroszországban, az új kütyüért 48 és 47 napot kell dolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.