Trükk

Ezt csinálja, ha külföldi, ismeretlen szám hívja

Egyetlen éjszaka alatt több tucat budapesti ébredt fel arra, hogy Monacóból keresik mobiltelefonon.

2019.09.10 10:31ma.hu

Egyetlen éjszaka alatt több tucat budapesti ébredt fel arra, hogy Monacóból keresik mobiltelefonon, míg olvasónkat Algériából hívták. Az ismeretlen, +377-tel vagy +213-mal kezdődő, emelt díjas számok mögött csalók állnak, akik azt akarják elérni, hogy hívják vissza őket, vagy küldjenek nekik SMS-t. Ha nem akarnak több száz forintot kidobni az ablakon.

Ne hívjuk vissza, vagy ne küldjük SMS-t külföldi telefonszámra – hívja föl a figyelmet Kutas István, a Magyar Telekom PR-irodájának vezetője –, hacsak nem tartózkodik az adott országban rokonunk, ismerősünk, akinek a hívását várjuk. Ha ezt betartjuk, nem lehet költségünk, ahogyan akkor sem, hogyha fogadjuk az ilyen hívást.

A kamuhívásokat számítógéppel, nagy tömegben generálják, magyarázta a szakember, rövid idejűek, hogy a tárcsázott félnek lehetősége se legyen fogadnia, vagyis a cél minden esetben a visszahívás, nem az, hogy felvegyük a telefont. Ráadásul bárki, szolgáltatótól függetlenül, akár titkos számmal rendelkezők is áldozatául eshetnek az ilyesfajta csalássorozatnak.

Amennyiben valaki mégis visszahív egy ilyen számot, az országonként és csalástípusonként eltérő, de jellemzően több száz forint veszteséggel járhat, pontos értékéről az ügyfélszolgálatokon tud tájékozódni a megkárosított ügyfél, tette hozzá Kutas István.

A szakemberek jelen tudása szerint az átverés áldozatai legfeljebb néhány száz forintot bukhatnak, bármilyen bizalmas adatához a csalók nem férnek hozzá, egyedül a hívószámokhoz, mondta el kérdésre válaszolva a Magyar Telekom munkatársa az Inforádiónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.