Német lap

Egyre több hackertámadás éri a németországi kritikus infrastruktúrát

Az információszerzés volt a leginkább jellemző cél.

2019.02.18 06:39MTI

Egyre több hackertámadás éri Németországban az úgynevezett kritikus infrastruktúrát, köztük a távközlési hálózatokat, az áramszolgáltatók rendszereit és a közigazgatást - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) adatai szerint tavaly a második félévben 157 hackertámadást regisztráltak az ország működése és biztonsága szempontjából kritikus, létfontosságú infrastruktúra körébe sorolt rendszerek ellen. Ez jelentős növekedés az előző időszakhoz képest - emelték ki, hozzátéve, hogy 2017-ben egész évben 145, 2016-ban pedig 34 ilyen támadást jegyeztek fel.

A támadások természete is változóban van, korábban az információszerzés volt a leginkább jellemző cél, újabban pedig az irányítás átvétele és a szabotázs, a rendszerek működésének megzavarása, megbénítása.

A hackertámadások tényleges száma nagymértékben meghaladja a regisztrált esetek számát, mert számos cég az arculata, jó híre védelmében nem jelenti be a BSI-nél a támadásokat.

A lap szerint elkövetőként természetes módon számításba jöhetnek terroristák, de valószínűbb, hogy máshonnan érkezik a veszély. Idézték a legnagyobb lakosságú tartomány, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália alkotmányvédelmi hatóságának egy belső elemzését, amely szerint a hálózatok feletti tartós ellenőrzés megszerzésére irányuló kibertámadások hátterében külföldi hírszerző szolgálatok állhatnak.

A támadások indítéka sok esetben a "fenyegetési potenciál" megteremtése, vagyis jelzése annak, hogy "ha bosszantani akartok bennünket, mi csak megnyomunk egy gombot, és már bent is vagyunk a rendszereitekben" - írta a Welt am Sonntag.

Hozzátették: több ország, köztük Irán, Kína és Oroszország vezetése felhatalmazta a hírszerző szerveknél tevékenykedő hackereket a külföldi ipari létesítmények és közműhálózatok elleni szabotázsakciókra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.