Internet

Kiderült, kik terjesztik a legtöbb álhírt a Facebookon

Minél idősebb valaki, annál gyakoribb, hogy valótlanságot terjeszt.

2019.01.10 16:01ma.hu

Eddig csupán sejteni lehetett, kik terjesztik a legtöbb álhírt a közösségi médiában, ám egy nagyobb kutatás ezt most megerősítette. A New York és a Princeton Egyetem kutatói szerint az idősebbek, főként a 65 éven felüliek okolhatók ezért.

A két egyetem kutatása szerint ebben a kérdésben a származás, vagy a nem egyáltalán nem számít, sőt még a végzettség sem. A kor azonban annál inkább: minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel oszt meg valótlanságokat - írja a The Verge.

A kutatók még 2016-ban vágtak bele a felmérésbe, amelyhez összesen 3500 amerikai Facebook-felhasználót kérdeztek meg, fiatalokat és időseket egyaránt. Mint kiderült, a 65 évnél idősebb facebookozók 11 százaléka osztott már meg álhírt, míg a 18 és 29 év közötti korosztály csupán 3 százaléka tett közzé ilyesmit.

A kutatók szerint az idősebbek nem csak hogy elhiszik a valótlan híreket, igen gyakran posztolnak is ilyen tartalmakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.