Fejlesztés

Új innovációs projektek az Alliance Klasztermenedzsment Kft.-nél

A kompetenciák integrálásának köszönhetően elstartoltak az első projektek az Alliance Klasztermenedzsment Kft. 2016-2020 közötti időszak cselekvési tervében meghatározott fókuszterületein.

2017.12.19 10:05ma.hu

A vezető informatikai cégeket tömörítő Alliance Klasztermenedzsment Kft. a 2016-2020 közötti időszakra új klaszterfejlesztési cselekvési tervet állított össze, amelynek a jelenlegi állásáról és ezen belül három sikeres projektjéről számoltak be a 2017. IV. negyedéves sajtó nyilvános tanácsülésen 2017. november 29-én, foglalta össze Hencz László, a Klaszter elnöke az Upfront Média Kft. médiaügynökségnek.

Összefogva könnyebb

Az eredmények azt mutatják, hogy a jövőben sokkal sikeresebb lehet az a projekt, ahol a kompetenciák egyesítésével, összefogva és együttműködve dolgoznak a vállalkozások. Amióta a klaszterfejlesztési tervek kezdenek megvalósulni, az Alliance Klasztermenedzsment Kft. elérte a nemzetközi klaszterminősítés bronz fokozatát. A tanácsülésen a megnyert GINOP-1.3.2-15 klaszterpályázat fázisait Mari Miklós, a NOS Kft., Pályázati és Lobby munkacsoport vezetője ismertette.

Az összefogás egyik, nem titkolt célja, hogy a klaszter kijusson a nemzetközi piacra. Ennek érdekében közösen olyan területekre fókuszálnak, többek között, mint az okos városok (Smart City) információtechnológiai elemeinek fejlesztése, a környezetvédelem és energiatakarékosság (Smart Green), közlekedésfejlesztés a városi és tömegközlekedésben (Smart Mobility), az intelligens épületek informatikai felszereltsége (M2M Living), a digitális egészségügy távfelügyeletének fejlesztése (M2M eHealth), fejlesztői felület kialakítása mobilapplikációkhoz (Mobile Application Development Platform - MADP), illetve az energiatudatossághoz kapcsolódó szoftverfejlesztések (N2DAT). A klaszter három új projektje már ezen fókuszterületekből került ki.

Smart Mobility: elstartolt a MEHASCAN5D projekt

A Smart Mobility fókuszterülethez kapcsolódik a HUMANsoft Elektronikai Kft., mint konzorciumvezető és az LRG-ÉL Kft., mint projekttag közreműködésével megvalósuló MEHASCAN5D projekt, amely egy univerzális, iparág független, öntanuló, komplex, multimodális, integrált, együtemű minőségellenőrző mérőcella megoldás jármű, és gépipari technológiák számára. Az innováció hozzájárul az iparág minőségfejlesztéséhez, költségoptimalizálásához és a hibalehetőségek gyors kiszűréséhez, tájékoztatott Alexy Norbert, a HUMANsoft K+F üzletág igazgatója.

A technológiai megoldás elsősorban a tömegtermelésben készülő, bonyolult geometriájú alkatrészek, részegységek gyártósoron történő, automatikus, emberi beavatkozás nélküli, gyors, 3D méret- és alakhelyesség mérésen, modellezésen alapuló minőségellenőrzése, az adatok on-line/real-time kiértékelésére alkalmas. A gyártás a mérések alapján az első hibás darab megjelenésekor már leállítható, így a termelés additív költségei csökkenthetők. A megoldással a gyártó szerszám meghibásodása mellett a kopása is követhető.

Smart Green: a Homér projekt

A környezetvédelem támogatásához járul hozzá a GINOP-2.2.1-15-2017-00070 számú HOMÉR projekt, amelyben az Aqua-Terra Lab Kft., mint konzorciumvezető, az Apertech Kft., a VRIC Nonprofit Kft., a Pannon Egyetem, illetve az MTA Ökológiai Kutatóközpont, mint konzorcium tagok vesznek részt a három éves futamidő alatt, ismertette Balogh Sándor, az Apertech Informatikai Kft. projekt igazgatója.

A mintegy 604,78 millió forintnyi pályázati támogatást felszíni víztestek mozgó hordalékfázisának
online monitorozására alkalmas mintavevő és az ehhez kapcsolódó anyagvizsgálati és biológiai rendszer kialakítására nyerték el. A vízgyűjtő területeken ugyanis az üledék felső, mozgó rétegének, azaz a rejtetten mozgó szennyeződés-áramnak a megfigyelésére jelenleg nincs még megfelelő mintavételi és méréstechnikai eszköz. Az innováció eredményes megvalósulásához azonban kémiai, biológiai, hidraulikai és adatgyűjtési-méréstechnikai tudományágak nagyon szoros együttműködésére van szükség. A tudományos kompetenciákat ezért egyetemi és MTA szakértők biztosítják.

Mentési munkálatok támogatása a FORNANODET projekttel

A nano- és a szenzortechnológia ötvözésével egy olyan egyedi, forenzikus célú hordozható emberi szagmaradvány rögzítő eszköz fejlesztésére került sor a Vital Management Kft., mint konzorciumvezető, a MMATT Kft., a Szegedi Tudományegyetem Környezeti Kémiai Tanszék, és a HUMANsoft Kft., mint kutató-fejlesztő konzorcium tagok részvételével, amelynek segítségével például a katasztrófavédelem munkáját támogathatják a mentési munkálatok során.  A GINOP-2.2.1-15-2017-00053 azonosítójú pályázat megvalósítási helyszínei Kecskemét, Mórahalom és Szeged. A megvalósítási időszakra szűk három év áll rendelkezésre, és mintegy 569 596 040,- forint támogatási pénzt nyertek felhasználásra. 

A fejlesztési szakaszokban többek között ún. szenzormátrix, „szagkönyvtár”, nanotechnológiai alapú szagrögzítő textília és 5D+ helyszíni szemledokumentáló és modellező program készül, amely modulokat egy komplex rendszerbe szükséges majd integrálni.

Az Alliance Klasztermenedzsment Kft. jó példát szeretne mutatni abban, hogy valóban sikeres lehet, ha a különböző szegmensek szereplői összeállnak, hiszen a kutatás-fejlesztés és az informatika ötvözése nemcsak jó üzleti lehetőség, hanem emellett gazdaságélénkítő szerepe is jelentős, fűzte hozzá Hencz László elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.